Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

K mání je úžasná sbírka legendárních aut přelomu 80. a 90. let. Všechna jsou jako nová

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Jestli patříte k nadšencům do aut, kteří obdivují stroje z 80. a 90. let, tahle sbírka se vám bude líbit. A představte si, že je na prodej.

Kolekce zahrnuje pět evropských vozů a všechny vypadají jednoduše úžasně a jsou jako nové. Pominout nelze ani fakt, že jsou také vzácné.

Jsou tu ale minimálně dva "drobné" problémy. Sbírka je bohužel k mání až u prodejce Curated v americkém Miami. A také tušíme, že všechny vozy budou hodně drahé.

Začít můžeme Mercedesem 560 SEC AMG, který by podle výrobce mohl být nejlépe zdokumentovaným a nejvíc zachovaným exemplářem s motorem AMG 6.0 4V. První majitel si vůz pořídil v roce 1987, tehdy to ovšem fungovalo tak, že zákazník si svůj Mercedes musel od AMG nechat dodatečně upravit.

V tomto případě se o to postarala firma AMG Westmont. Kupé se chlubí charakteristickým černým lakem, body kitem, úpravce dodal také kola a upravil zavěšení.

Ve sbírce se nacházejí tři vozy značky Lamborghini. Nejstarší je model Jalpa z roku 1988, u něhož se předpokládá, že jde o vůbec poslední exemplář vyrobený pro severoamerický trh. Jedinečný má být také zbarvením karoserie. Lambo dosud najezdilo jen 3200 mil, což je asi 5150 km.

Do prodeje míří také Countach z roku 1989 ve speciální edici připomínající 25. narozeniny Lamborghini. Prodejce zdůrazňuje výjimečnou kondici - při nájezdu okolo 4200 km není divu.

Úžasným návratem do minulosti je i terénní Lambo LM002 America z roku 1990, jeden z 60 vyrobených kusů. Na tachometru je něco okolo 1200 mil (1900 km), auto stále stojí na původních pneumatikách a v interiéru se dokonce ještě nacházejí ochranné potahy sedadel.

Nejmladším vozem sbírky je Lotus Esprit X180R z roku 1991. Jde o speciální verzi, která vznikla kvůli homologaci nutné pro účast Lotusu v seriálu IMSA Supercar Championship. Lotus postavil jen 20 exemplářů, tento dosud najezdil jen asi 800 km.

Prodejce kromě výjimečného stavu všech strojů vyzdvihuje také bohaté "příslušenství" - k vozidlům nabízí originální nářadí a bohatou dokumentaci.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme