Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kachna jako dvoumotorový speciál do pouště? Existuje. A může být vaše

Stanislav Kolman
Diskuze (2)

Pokud byste hledali vhodný základ pro pouštní speciál, asi by vás jako první nenapadl Citroën 2CV přezdívaný Kachna. Jeden Francouz však tuto myšlenku pojal jako výzvu.

Model Citroën 2CV neboli Kachna vyráběný do roku 1990 je roztomilým francouzským automobilem, jehož vzniklo přes 5 milionů kusů. Přesto jej dnes na českých silnicích nepotkáte každý den, a když ano, vždycky dokáže vykouzlit úsměv na tváři.

Asi jen těžko by vás napadlo využít tento stroj pro nějaký náročný závod. Francouzský dobrodruh Jack Hanon se však pustil do netradiční přestavby a použil Kachnu coby základ pro svůj pouštní speciál, se kterým se posléze zúčastnil podniku Rallye de l'Atlas, osmisetkilometrového závodu po marockém pohoří Atlas.

Hanon začal tím, že spojil dva rámy původního Citroënu Ami. Dopředu umístil jeden spalovací motor pro pohon předních kol, dozadu pak druhý pro pohon zadních. V obou případech se jednalo o třináctistovky GSA, které produkovaly celkový výkon 97 kW. To na první pohled není moc, ale nezapomeňme, že se bavíme o lehkém autíčku, navíc s parádní světlou výškou přes 300 milimetrů.

 Stavba speciálu trvala 3000 hodin a vůz byl dokončen nedaleko Paříže na předměstí Gennevillers. Nesčetněkrát stál na startu zmiňovaného pouštního závodu. Později se Hanon společně s manželkou přestěhoval do Kanady, kde v polovině devadesátých let zemřel. Vůz našel nového vlastníka a ještě chvíli se nacházel v Americe, aktuálně bychom jej našli v Nizozemsku.

Nyní se vůz objevuje v nabídce aukční společnosti Bonhams. Podle prodejce je jakési skóre vozu 60 ze 100, tedy v nadprůměrném stavu a plně použitelný. Firma odhaduje hodnotu nejvyššího příhozu mezi 15 až 25 tisíci librami, což v přepočtu znamená 444 až 730 tisíc korun. Nechme se překvapit, aukce unikátního kousku proběhne už 11. prosince.

Stanislav Kolman
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - eLzyx
7. 12. 2020 23:35
Re: Kachna
jo, je smutný, jak může psát někdo o autech, když o nich vůbec nic neví.
7. 12. 2020 15:52
Kachna
Kachna existovala i ve verzi Sahara, což bylo 4x4 se dvěma motory a to je větší rarita než tohle