Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kalifornie chce přísné emisní normy v celých Spojených státech

Dan Vořechovský
Diskuze (17)
Americký stát California pokračuje v boji proti automobilovému průmyslu. Požaduje nyní, aby opatření na snižování emisí, které bylo v Kalifornii schváleno v roce 2004, začalo platit v rámci celých Spojených států. Požadavek vyvolal vlnu soudních pří.

Oficiální státní představitelé amerického státu Kalifornia přišli tento týden s požadavkem, aby byly přísné emisní normy tohoto amerického státu aplikovány po celých Spojených státech. Pro výrobce automobilů by to znamenalo zejména to, že by za deset let musely prodávané automobily dosahovat v průměru spotřeby 5,88 litrů na 100 km. Kalifornie přijala toto opatření na snižování emisí v roce 2004, přičemž samotné snižování emisí CO2 začne od září roku 2008. Tento plán přijalo už dalších 11 amerických států. Aby opatření začalo platit po celých Spojených státech, stačí, když ho nezamítne Úřad pro ochranu životního prostředí.

Výrobci automobilů se proti tomuto opatření brání, neboť je přijde na miliardy dolarů a podle nich stejně příliš životní prostředí nezlepší, protože v ostatních zemích bude znečišťování pokračovat. Aliance automobilových výrobců považuje toto opatření dokonce za zcela kontraproduktivní. Automobiloví výrobci již na federální úrovni tato opatření soudně napadli. V jednom takovém soudním sporu například zástupce General Motors prohlásil, že ve státech, která regulační opatření státu Kalifornie přijmou, bude muset automobilka do roku 2016 s prodejem automobilů skončit.

Americký stát Kalifornia je známý svým bojem proti automobilovému průmyslu. V loňském roce se například pustil do soudní pře s šesti největšími automobilovými výrobci, když je obvinil z toho, že jsou jejich automobily veřejnosti na obtíž a škodí životnímu prostředí. Stát Kalifornia má ze všech amerických států nejhorší kvalitu vzduchu a kvůli klimatickým změnám (které podle Kalifornie s emisemi souvisí) se bojí o příjmy z turistiky a o vinařský průmysl.

V americkém Senátu se mezitím připravuje jiné opatření, které by uzákonilo průměrnou spotřebu paliv platnou pro všechny výrobce. Návrh počítá se zhruba 40% úsporou spotřeby paliv během následujícího desetiletí. Americký senátor Levin pracuje na jiném, alternativním návrhu zákona, neboť současný návrh by podle něj vedl k nevyhnutelnému bankrotu automobilky Chrysler, v jejímž automobilovém portfoliu mají velký podíl lehké nákladní vozy. Levinův návrh počítá s tím, že budou do roku 2020 automobiloví výrobci z požadavků na úsporu spotřeby paliv osvobozeni, pokud budou jejich automobily schopné spalovat alternativní paliva jako je E85.

Dan Vořechovský
Diskuze (17)
Avatar - Schapp
29. 5. 2007 19:56
Re: Jiny problem, stejne velky
'žádné globální oteplování není' - profesor ekonomie z Ceska..

Pratele v tomhle je problem - na kolik je profesor ekonomie z Ceska vzdelany v problematice enviromentalistiky a chemie? Nevi o tom vubec nic a co hur, kvuli svemu ekonomickemu zamereni se snazi hrabat pro svuj pisecek - pokud dokaze jeste nekoho udrzet v domeni, ze globalni oteplovani neexistuje, muze prodat par dalsich znecistujicich vyrobku (treba Fordu F150 se spotrebou 20 na 100) a vydelat nejake $ navic ;-) At se jde povesit, sasek.
25. 5. 2007 23:19
Jiny problem, stejne velky
je, ze ve spouste statu Statu neni treba kontrolovat pravidelne emise. Lidi casto kaslou na vymenu oleje, jezdi pak s vylagrovanejma motorama, co spaluji oleje pomalu stejne jak benzinu, ze by se nekdo staral o funkcnost katalyzatoru je smesna predstava. Ale verim, ze jakmile takova norma projde, povede to ke zlepseni.
Avatar - Pekelná Micinka
25. 5. 2007 11:48
Re: Going to California
Přeju..
Avatar - da_b0mb
25. 5. 2007 10:53
Re: Going to California
sci-fi neni muj oblibenej zanr ;-)
Avatar - Pekelná Micinka
25. 5. 2007 10:41
Going to California
Že by se blýsklo na lepší časy? Nějaké přísnější limity, které by platily celostátně by určitě nebyly špatné. Tradiční televizní záběry osmiproudých dálnic, kde všechny pruhy stojí určitě příliš efektivnímu využívání paliva nenasvědčují. Zdá se mi však, že trochu pozapoměli na průmysl, který má na starosti aspoň půlku toho zla. A co třeba letecká doprava? Za hranicemi Los Alamos a guvrnér Arníe si libuje v Hummerech, má Pinzgauer a sbírá tanky. To bude těžký přesvědčování.