Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kamaz testuje automatické řízení

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Ruský výrobce nákladních aut Kamaz zahájil testování nákladního vozidla s automatickým systémem řízení.

Projekt bezpilotního vozidla, za nímž stojí automobilka Kamaz spolu s VIST Group a Cognitive Technologies, podstupuje jízdní testy na polygonu v Noginsku v Moskevské oblasti.

Základem prototypu využívaného k testům je těžké nákladní vozidlo Kamaz 5350, v němž je zamontován systém automatického řízení, který využívá infračervených světelných senzorů LiDAR (Light Detection and Ranging), radarů, videokamer, komunikačních systémů a palubního počítače.

Součástí vývoje a testovacího programu je i mobilní řídící stanice, která umožňuje za využití dat ze senzorů a obrazu z kamer na vozidle jeho řízení prostřednictvím joysticku.

Během testovacího provozu má být mimo jiné vyzkoušena jízda v koloně i po předem vytyčené trase a rovněž dálkové ovládání vozidla. Součástí testů bude i jízda pouze za pomoci informací získaných z kamer a GPS/Glonass, zatímco radary a senzory LiDAR budou vypnuty.

Vývoj vozidla Kamaz s automatickým systémem řízení probíhá v současnosti ve třech úrovních označených SmartPilot, AirPilot a RoboPilot.

První z nich má představovat vytvoření inteligentních asistentů, pomáhajících řidiči s ovládáním vozidla. Druhým je systém dálkového řízení a třetí má umožnit jízdu bez přítomnosti řidiče v kabině.

Kamaz uvádí, že očekává uvedení vozidel s automatickým řízením do běžného provozu v letech 2025 až 2027.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
29. 6. 2015 21:28
Re: dálkově ovládaný KAMAZ - sen ISIS
Typická rusofilská reakce - snažit se odvádět pozornost od agrese Ruska proti Ukrajině směrem k průseru jménem "Islámský stát". Jak ubohé a průhledné... Vidím, že Gilgit tu má zdatného pokračovatele... :'-( :no:
Avatar - Panamira
29. 6. 2015 15:57
Kvalita made in Sovět Union.
Při ruské přesnosti a kvalitě jejich vozidel nebude potřeba třetí světové války. Tato dálkově ovládaná vozidla na chodcích vykonají své.
Avatar - Barrichello
29. 6. 2015 15:44
Re: dálkově ovládaný KAMAZ - sen ISIS
Běž protestovat proti přílivu imigrantů do Evropy, uděláš víc než tímhle blábolením na netu.
29. 6. 2015 12:48
dálkově ovládaný KAMAZ - sen ISIS
Takové dálkově ovládané vozidlo co uveze 15 tun trhavin, to je sen každého obyvatele islámského státu.
Avatar - Barry Lyndon
29. 6. 2015 12:31
Re: to se hodi
ještě nahodit nějaký ten ruský Skynet a nebude potřeba ani Putin >:-[]