Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kawasaki 1400 GTR: transkontinentální cestovní letoun

Roman Daněk
Diskuze (8)
Nejsilnější sériový motocykl světa, Kawasaki ZZR 1400, s celkovým výkonem 147 kW (rovných 200 k) se v roce 2008 zřejmě dočká svého nástupce v podobě modelu 1400 GTR. Jakých změn se dočkáme?

Kawasaki ZZR 1400 se veřejnosti v České Republice představila letos na jaře na pražské výstavě Motocykl 2006 a už nyní se uvažuje o nástupci. Důvod? ZZR1400 nesplňuje emisní normy Euro 3 a v současné specifikaci by se hypertourer musel ukončit prodej v prosinci 2007.

Na základech současného modelu ZZR1400 vnikl prototyp Kawasaki 1400 GTR, který je v současné době prezentován na výstavě Intermot. Motocykl je napěchován moderní technologií, ale inženýři také vyslyšeli přání zákazníků a GTR má řadu praktických prvků. Prvním zjevným rozdílem, kterého si všimne každý, je změna sekundárního převodu, kde je řetěz nahrazen kardanovou hřídelí.

Řada změn se dotkla i pohonné jednotky. Základem zůstává velký, kapalinou chlazený řadový čtyřválec o objemu 1 352 cm3. Ve verzi GTR by ale dostal technologii proměnného časování ventilů, což by mohlo přinést lineární průběh výkonu v celém spektru otáček. Řidič by měl mít k dispozici i vyšší točivý moment ve středních otáčkách.

Ve výbavě GTR se objeví prvky moderních velkých cesťáků, jako je např. plně nastavitelný podvozek, silný brzdový systém s ABS a radiálním třmeny vpředu, elektronicky nastavitelný větrný štít, čidlo tlaku vzduchu v pneumatikách, vyhřívané rukojeti řídítek atd. Nový motocykl 1400 GTR tak posune kategorii cestovních strojů na novou úroveň a konkurence v podobě Yamahy FJR 1300 nebo BMW K1200GT se bude muset hodně snažit, aby jim Kawasaki 1400 GTR neuteklo.

Roman Daněk
Diskuze (8)