Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Každá pátá prodaná Škoda Yeti, Superb a Octavia má pohon 4x4

Jan Mička
Diskuze (83)
Škodovku s pohonem 4x4 si koupí více než pětina všech zákazníků. Systém jsme v rámci prezentace vyzkoušeli nedaleko Vídně v terénu i na kluzkém povrchu.

Pohon všech kol má v rámci mladoboleslavské automobilky Škoda tradici od roku 1999. Škoda Octavia Combi tehdy nastartovala zcela novou éru, která v současnosti vygradovala v nabídku celkem pěti modelů. V srpnu letošního roku se navíc rozroste o dalšího člena – k modelům Yeti, Yeti Outdoor, Octavia Combi, Superb a Superb Combi se přidá zcela nová Škoda Octavia Scout.

Během posledních patnácti let se koncernová technika pohonu všech kol dost změnila a v současných modelech (kromě Superbu a Superbu Combi) najdeme již páté vydání mezinápravové spojky Haldex. Ta je oproti předchozí generaci jednodušší – obejde se bez zásobníku tlaku (v celém okruhu bylo dosaženo max. tlaku 3 MPa) a elektronicky řízeného zadního diferenciálu.

Absencí samotného zásobníku se podařilo ušetřit asi 1,4 kilogramu hmotnosti, systém však díky výkonnějšímu olejovému čerpadlu (tlakem na lamely spojky je určena míra přenášeného momentu) funguje rychleji než dříve a chování samotného auta je dále podpořeno elektronickými systémy. V tomto případě mluvíme především o funkci EDS, která přibrzďováním jednotlivých kol udržuje automobil v přímém směru (nahrazuje závěr diferenciálu) a XDS Plus, která stejným principem, avšak pouze u vnitřních kol, pomáhá k vyrovnanějším průjezdům zatáček.

Tolik krátká teorie, nyní přišel čas zesumírovat funkci pohonu všech kol v terénu. K tomuto účelu jsme využili zařízení Driving Campu Pachfurth, který najdete nedaleko rakouské dálnice A4 kousek od Vídně. K dispozici jsem dostal Škodu Yeti Outdoor 4x4 s motorem 2.0 TDI (125 kW) a dvouspojkovou převodovkou DSG.

Samotný vůz byl na zdejší terén dobře připraven – má světlou výšku 180 milimetrů, nájezdové úhly 17,1° vpředu a 30° vzadu a přechodový úhel 19,6°. Průchodnost terénem je dále umocněna paketem pro špatné cesty (spodní ochrana motoru, lanovodů, palivového vedení a brzdového potrubí) a plejádou elektronických pomocníků, kteří se ukrývají pod tlačítkem Offroad na středové konzole. Není to ale pouze o ABS, stabilizačním systému a asistentu pro rozjezdy do kopce, ale také o přemapování citlivosti pedálu plynu (určitá náhražka redukční převodovky) a práci asistenta pro sjíždění kopců. To všechno je ihned funkční po sjíždění příslušného tlačítka.

Program pro nás začínal výjezdem do kopce se stoupáním osmdesát procent a štěrkovým povrchem. Nájezdový úhel jsme neřešili, chování automobilu při „náhražce“ redukce však ano. Ačkoliv jsou reakce pedálu plynu po zapnutí režimu Off-road citlivější, i tak bylo dobré k němu přistupovat obezřetněji a výkon nedávkovat skokově. Důvod je jasný – došlo by k prokluzu kol na obou nápravách, a přestože bychom kopec s určitostí vyjeli i tak, nebyl by průjezd plynulý a větší ztráta trakce by mohla mít za jiných podmínek (například na travnatém či bahnitém povrchu) špatné následky. Zadní kola přitom byla v permanenci od samotného začátku výjezdu (Haldex V je v praxi odpojuje pouze při parkování nebo v přímém směru na dálnici), systém tedy nečekal na prokluz předních.

Po zdolání vrcholu bylo potřeba sjet zase dolů. Klesání se dalo vyrovnat předchozímu výjezdu, pouze povrch se změnil v asfaltový. V takovém případě využijete asistent sjíždění kopců, který funguje automaticky při rozpoznání více než desetiprocentního náklonu. Stačilo jenom malinko popojet z kopce (u manuální převodovky funguje i při neutrálu), vyčkat na rozblikání piktogramu systému v budíku rychloměru a jednoduše pustit brzdu. Auto se už o zbytek práce postaralo samo, my pouze regulovali rychlost přibrzděním či přidáním plynu.

Další zkouškou (spíše však pro nás než samotné auto) bylo kličkování v úzkém korytu. Disciplína simulovala křížení náprav a funkci pohonu všech kol v případě, že jedno kolo (místy dokonce i obě protilehlé) zůstane „viset“ ve vzduchu. Základem bylo najíždět se srovnaným volantem, a ačkoliv bylo jedno ze zadních kol „v luftu“ prakticky neustále, auto plynule pokračovalo v jízdě. Jedinou slabinou tak bylo panoramatické střešní okno, které snížilo tuhost karoserie a čas od času se z jeho okolí ozvalo nepříjemné praskání. Nutno podotknout, že byl celou dobu aktivován režim Off-road, který funguje od nuly do 30 km/h.

Klouzání a promyšlený Haldex V. generace

Jak už bylo řečeno na začátku, Škoda s pohonem všech kol není pouze o modelu Yeti a samotný systém nakonec nevyužijete pouze v terénu. Dalším bodem programu proto byla jízda na kluzné ploše, kde jsme vyzkoušeli rozdíly mezi pohonem předních a všech kol.

Jako první jsem usedl do Škody Octavia Combi 1.8 TSI s pohonem předních kol a automatickou převodovkou. Cílem bylo prokličkovat mezi chrlícími gejzíry vody bez ztráty kontroly a nepoškodit auto. Bylo zřejmé, že pokud přeženete nájezdovou rychlost, pohrne se auto na „čumák“ a stabilizační systém bude mít spoustu práce, aby jej držel v požadovaném směru. Tak se také stalo a vzhledem k použití převodovky DSG nezbylo, než povolit plyn (u manuálu by stačilo vyšlápnout spojku) a čekat, jak se systém se situací popere.

Cílem této zkoušky bylo porovnat výsledek s chováním vozu 4x4 – také u čtyřkolky se v první fázi projevila nedotáčivost, ovšem v menší míře a především v době, kdy už byla zadní kola dávno v záběru. Celá úprava směru byla v tomto případě značně jednodušší, a zatímco „předokolky“ mnohdy nevyjely podle našich představ, čtyřkolky zabránily krizové situaci už v jejím zárodku. Průběh „přelévání“ momentu z předních na zadní kola byl přitom dobře znát po omezení stabilizačního systému. V krajním případě totiž Haldex upřednostnil zadní nápravu, která tu přední do zatáčky takříkajíc natlačila. Úhel náklonu se pak dal jednoduše korigovat plynem, v reálných podmínkách však bude lepší nechat veškerou práci na elektronice.

Dlouhá táhlá zatáčka s kluzkým povrchem ostatně předešlá tvrzení potvrdila, stejně jako výjezd kluzkého kopce, ve kterém bylo potřeba provést vyhýbací manévr. Ačkoliv by v reálném provozu nebyly simulované situace úplně totožné (kvalitní zimní pneumatiky se s kluzkým povrchem vyrovnají daleko lépe), je dobré být připraven. Tak, jako do této chvíle učinilo více než 400.000 zákazníků, kteří se za posledních 15 let pro vozy Škoda s pohonem 4x4 rozhodli.

Video se připravuje ...


Jan Mička
Diskuze (83)
Avatar - Emel
6. 6. 2014 08:57
Re: Seriózny prístup
Z kterých diskutérů jsou hlupáci :-O ?
Avatar - rohYpnol
5. 6. 2014 23:03
Re: 4X4 GARÁŽÍ
a proto jsem napsal vysošina A hory ;-)
Avatar - rohYpnol
5. 6. 2014 23:01
Re: 4X4 GARÁŽÍ
aktivní prvek bezpečnosti - tak to úplně není. Rozhodně díky absenci 4x4 nerozflákáš auto, pokud nejsi pako. Od toho je tu ESP, které pomáhá v rámci fyzikálních možností a ty jsou pro všechny stejné.

Ještě jinak - pokud krizovou situaci nezvládneš v 2WD, 4WD ti sotva pomůže. Pokud se bavíme o bezpečnosti, tak tím samozřejmě myslím aquaplaning a smyk přední či zadní nápravy, ať už přetáčivý či nedotáčivý.
Avatar - šmoula nešika
5. 6. 2014 15:24
Re: 4X4 GARÁŽÍ
Máš pravdu. Ale když mě (jako teď) text nijak neuráží, rád s ohledem na formu pochválím. :-)
5. 6. 2014 11:00
Re: 4X4 GARÁŽÍ
Jenomže Vysočina není rovina. Nemáš zde sice žádnou Čertovicu nebo Donovaly, zato hustou síť úzkých silnic nižších tříd plnou kratších (a taky docela strmých) stoupání a zatáček, pro které má právě 4x4 docela význam.