Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kde se vyrábí diesely BMW? Už 25 let v rakouském Steyru

Ondřej Láník
Diskuze (2)
Společnost BMW působí ve Steyru od roku 1979. Největší motorárna BMW, ve které vznikají všechny vznětové čtyřválce a šestiválce, se nachází přibližně 150 km jižně od Českých Budějovic!

Automobilka BMW ukončila v hornorakouském Steyru modernizaci svého závodu a zároveň slaví 25leté výročí spojené s tímto místem. Společnost BMW působí ve Steyru od roku 1979. Největší motorárna BMW, ve které vznikají všechny vznětové čtyřválce a šestiválce, se nachází přibližně 150 km jižně od Českých Budějovic!

25 let ve znamení úspěchu

Továrna BMW ve Steyru má dnes za sebou pozoruhodný vývoj, který se datuje od založení v roce 1979. BMW Group do své rakouské pobočky investovala za 25 let více než 2,6 miliard eur. Počet zaměstnanců vzrostl na současných více než 2600 lidí, obrat dosáhl v roce 2003 1,86 miliard eur. Sečteno a podtrženo, jedná se o jeden z největších průmyslových závodů v celém Rakousku. „Dnes je tato pobočka největší továrnou na motory celé BMW Group a vývojovým centrem pro naše dieselové motory. Její úspěch není náhodou, ani samozřejmostí. Protože úspěch nemůže přijít bez nasazení, výkonů a profesionality – navíc když jde o automobilovou branži,“ říká důrazně Dr. Norbert Reithofer, člen představenstva BMW AG odpovědný za výrobu, na adresu dvou hlavních milníků ve vývoji pobočky BMW ve Steyru.

Největší vývojová etapa je u konce

S největším rozšířením v historii pobočky se závod ve Steyru rozrůstá svou plochou o celou třetinu. Celkové investice tohoto sedmého vývojového kroku dosahují zhruba 500 miliónů eur. Jeho jádrem je 37 000 m3 velká výrobní hala s vysoce moderními výrobními technologiemi. Tak zvaná flexibilní zpracovatelská centra zaručují poprvé v historii masové produkce nejvyšší možnou pružnost v ohledu na výrobky i kapacitu.

Silná „srdce“ ze Steyru

Písmeno „M“ pro „Motory“ uprostřed značky BMW jasně ukazuje, že motory hrají hlavní roli v příslovečném zážitku z jízdy, který neodmyslitelně patří k BMW. Plných 60% nových vozů BMW má své motorové „srdce“ právě ze Steyru.

Dosud sjelo z pásů steyrské pobočky okolo 7,8 miliónů motorů, v samotném roce 2003 výroba motorů dosáhla 600 000 kusů. Na dieselové motory tu připadlo loni 58 % celkové motorové produkce. „Počítáme s tím, že tento podíl bude i nadále růst“, uvádí k trendům výroby ve Steyru Dr. Werner Adelberger, ředitel BMW Motoren GmbH.

Nový šestiválcový benzínový motor od BMW

Na vysoce flexibilní výrobní lince a na montážních pásech je vyráběn nový motor kategorie High Tech – třílitrový benzínový šestiválec. Milníkem v konstrukci moderních motorů je u nového motoru použitá technika propojení hliníku a hořčíku. Díky tomu je jeho skříň klikové hřídele s náskokem nejlehčím zařízením svého typu mezi šestiválcovými motory z velkosériové produkce vůbec. S tímto novým motorem si BMW upevňuje pozici největšího výrobce řadových šestiválcovým motorů pro osobní automobily. (Podrobný popis najdete v článku: BMW: nový zážehový šestiválcový třílitr)

Nový dieselový motor s variabilním vícestupňovým přeplňováním

Dalším High Tech motorem ze Steyru je vedle nového benzínového šestiválcového motoru nový dieselový motor s technologií Twin Turbo. Na podzim se objeví v sériové výrobě pod kapotou BMW 535d. Tato technologie s proměnlivým vícestupňovým přeplňováním, která se poprvé dostane do sériového osobního automobilu, posouvá výrazně výkon šestiválcového dieselového motoru BMW na 200 kW a točivý moment na 560 Nm. (Podrobný popis najdete v článku: BMW 535d Twin Turbo: Dvoustupňové přeplňování sériově)

Úspěšný příběh pokračuje

„Závod ve Steyru zvládá velmi dobře komplexnost produktů BMW a zároveň je schopen velice flexibilně reagovat na individuální požadavky náročného prémiového trhu. V tom spočívá jeho úspěch,“ říká šéf výroby Dr. Reithofer. Poslední modernizace, v pořadí již sedmá, dále posiluje tento závod. Díky tomu je pobočka BMW ve Steyru velmi dobře připravena na své další působení. Významnou roli přitom hraje dieselový motor, který v posledních letech zažil obrovské úspěchy. Jen v západní Evropě vzrostl podíl dieselových motorů u nových vozů BMW ze 36 % v roce 2000 na 50 % v roce 2003. Během stejného období pobočka Steyr navýšila výrobu dieselových motorů o 46 %. „Předpokládáme, že podíl dieselových motorů i nadále v prémiovém segmentu poroste,“ vysvětluje Dr. Reithofer. Pobočka ve Steyru je a nadále zůstane důležitou součástí celosvětové sítě továren BMW, kam se řadí 23 filiálek ze čtyř kontinentů.

Kde vznikají jednotlivé motory BMW?

Automibilka BMW má v současné době tři hlavní motorárny, které dodávají agregáty pro většinu výrobního programu automobilky. V hlavním městě BMW, Mnichově, dnes vznikají zážehové motory R6, V10 a V12 a vznětový V8. Do technologicky náročného výrobního programu mnichovských mistrů patří i malosériové motory pro rychlé produkty odnože BMW M GmbH.

V britském Hams Hall se vyrábějí zážehové čtyřválce Valvetronic pro trojková a jedničková BMW. Automobily Mini budou mít brzy motory, které budou dováženy z Brazílie, kde má BMW podíl v motorárně firmy Tritec Motors.

Největší motorárnou BMW je továrna v rakouském Steyru. Tam je umístěna jak produkce vznětových čtyřválců a šestiválců tak i vývojové centrum vznětových motorů celého koncernu BMW. Tamnější výrobní program rozšiřují zážehové šestiválce. Motory Made in Austria můžeme najít prakticky v celé modelové nabídce BMW (v řadách 1, 3, 5, 7, X3, X5 i Z4).





reklamní sdělení:

… více o automobilech BMW se dozvíte na www.renocar.cz. Konkrétní ceny, technické specifikace, doplňkovou výbavu a zajímavou nabídku skladových vozů najdete na stránkách smluvního partnera BMW AG fa. RENOCAR BMW.

Ondřej Láník
Diskuze (2)