Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kde se vzala slova automobil a autobus? A jaký původ má anglické slovo car?

Filip Melich
Diskuze (0)

Občas je zábavné zapátrat, jak dnes běžně používaná slova vlastně vznikla. Podívali jsme se blíže na původ slov automobil a autobus, stejně jako na původ anglického slova car.

O autech píšeme dnes a denně, potkáváme je na silnici, řídíme je, kocháme se jimi v muzeích… ale přemýšlení o původu samotného slova automobil, případně anglické alternativy car, moc energie nevěnujeme. Rozhodli jsme se to napravit krátkým ohlédnutím do historie obou slov a přihodili jsme i slovo autobus. Pokud už původy těchto slov znáte, drobné připomenutí ničemu neuškodí.

Začněme českým slovem automobil, u kterého správně tušíte, že svým původem vlastně vůbec není české. Skládá se z kombinace řeckého a latinského slova. První část slova – „auto“ – v řečtině mimo jiné znamená sám nebo samotný. Druhá část „mobil“ pak pochází z latinského mobilis, tedy mobilní, pohyblivý.

Video se připravuje ...

Slovo automobil tedy mělo značit vozidlo, které je schopné samostatného pohybu bez lidské nebo zvířecí pomoci. Proto se ve starší češtině také používal doslovný překlad samohyb. Jak ovšem víme, toto slovo se, podobně jako například výrazy kolojezd nebo lokomobil s jinými původy, nikdy neujalo a zůstal nám automobil, případně zkráceně auto.

Slovo autobus pak prý vzniklo spojením ve Francii používaného výrazu omnibus, který se v první polovině 19. století začal používat pro veřejnou dopravu v podobě vozů tažených koňmi, se slovem automobile. Výsledné slovo automobileomnibus bylo ale příliš dlouhé, takže došlo k jeho zkrácení na autobus.

Slovo omnibus Francouzi převzali z latiny, v níž mělo význam všem, čímž chtěli definovat veřejnou dopravu. Samo slovo omnibus přitom vzniklo doplněním omni, ve významu všechno, pádovou koncovkou –bus. Samostatně proto bus v latině nic neznamená. Podle slova autobus později vznikla pojmenování pro trolejbus, mikrobus a podobná vozidla.

A co v angličtině? Tam se kromě slova automobile výše uvedeného původu používá také slovo car. Jeho historie je poměrně spletitá, ale v angličtině se zřejmě poprvé objevilo už kolem roku 1300 našeho letopočtu. Vychází z latinského carrus, kterým se označoval dvoukolý vůz. Ovšem sám latinský výraz má keltské kořeny. Slovo car se ve výsledku dostalo do angličtiny oklikou přes jiné jazyky.

Původně se slovo car v angličtině používalo pro koňmi tažené kárky a vozy, případně se jím v pozdějších stoletích pojmenovával prostor pro cestující v horkovzdušných balónech, lanovkách, výtazích a dalších prostředcích. V dnešním významu bylo poprvé použito v roce 1896, přičemž z ostatních výrazů nezmizelo, ale v jejich případě jej musí doplňovat upřesňující slovo – například cable car v případě kabiny lanovky.

Přestože by se mohlo zdát, že bylo slovo car odvozeno od cart (vozík), případná příbuznost je údajně pouze vzdálená. Přesný původ slova cart je přitom nejistý. Slovo car nebylo odvozeno ani od slova caravan (karavan, obytný vůz), které má perský původ a v angličtině se objevilo v 16. století ve významu společnosti obchodníků, poutníků a dalších osob ve východní nebo severní Africe cestujících za účelem bezpečí společně, a to zejména pouští.

Filip Melich
Diskuze (0)