Kdy měnit pneumatiky za nové? Jaká je předpokládaná životnost pneumatik?

Komerční prezentace

Přesnou životnost pneumatik vám nikdo neřekne – nelze ji totiž určit. O tom, jak dlouhá bude životnost automobilových pneumatik a kdy je nutné zvážit nové pneu, rozhoduje celá řada faktorů, od konstrukce pneumatik až po styl jízdy. Proto je třeba vědět, jak pneumatiky pravidelně kontrolovat, zda nejsou poškozené, a v pravý čas je vyměnit.

Výměna pneumatik: kdy, kde a jak

Životnost pneumatik automobilů bývá běžně 5 let. Pneumatiky se opotřebovávají stárnutím zevnitř a/nebo zvenčí. I když na povrchu pneumatiky nevidíte žádný úbytek běhounu nebo viditelné poškození, bude bezpečnější ji po 5 letech vyměnit. Jiný často uváděný údaj je počet najetých kilometrů, po kterých by mělo k výměně dojít – a to po 50.000 km.

Abyste věděli, kdy pneumatiky svého vozu vyměnit, musíte pravidelně kontrolovat jejich stav. Níže jsou uvedeny kroky, které vám pomohou zkontrolovat vzorce a příčiny opotřebení pneumatik.

  • Změřte hloubku dezénu a ujistěte se, že je větší než 0,5 cm pro správnou trakci.
  • Zkontrolujte, zda je hloubka běhounu rovnoměrná na obou stranách a uprostřed pneumatiky.
  • Nechte zkontrolovat tlak v pneumatikách a všimněte si, zda pneumatika často ztrácí tlak.
  • Zkontrolujte, zda na pneumatikách nejsou viditelné známky poškození, jako jsou boule, průrazy, škrábance, řezy, praskliny, boule atd.
  • Hledejte symbol „DOT“ na bočnici pneumatiky a zkontrolujte datum výroby. Poslední čtyři číslice vám prozradí týden a rok výroby. Tímto způsobem můžete zkontrolovat stáří pneumatiky.
  • Navštivte odborníka, aby pneumatiky opravil nebo vyměnil podle potřeby.

Když už dojde k nutnosti výměnu pneumatik – je potřeba na výměnu jít chytře. Mnoho řidičů je při představě výměny pneumatik otráveno.  Naštěstí řada prodejců pneu nabízí možnost zaslání pneumatik kurýrem – bez zbytečných průtahů. Pneumatiky tak lze zakoupit online a nechat si je zaslat.

Slevové portály, jako je promo-codes.cz, nabízejí digitální kupony k výhodnějšímu nákupu pneumatik a také na jejich dopravu až domů nebo na vybranou adresu zdarma. Například slevové kódy Pneuboss: https://promo-codes.cz/slevove-kody/pneuboss umožňují nákup nových pneumatik se slevou až několik desítek procent. V případě využití akce doprava zdarma je pak koncová cena za výměnu pneumatik ještě nižší.

V následujícím článku se s vámi podělíme o cenné rady, jak kontrolovat stav pneumatik a kdy měnit pneu. Nejprve si však řekneme, jaké faktory rozhodují o životnosti automobilových pneumatik a co vše ovlivňuje, jak dlouho vydrží pneumatika.

Jaké faktory ovlivňují životnost pneumatiky?

Průměrná životnost pneumatik pro automobily značně závisí na podnebí a terénu, kde se svým vozidlem pravidelně jezdíte. Životnost automobilových pneumatik se tak liší uživatel od uživatele.. Níže jsou uvedeny faktory, které ovlivňují životnost pneumatik.

Stáří pneumatiky

Bez ohledu na to, jak jsou vaše pneumatiky udržované, jejich stav se časem postupně zhoršuje. Pokud nejsou vyměněny, staré pneumatiky ovlivňují výkon vozidla a zvyšují riziko vážných poškození a nehod.

Průměrná životnost pneumatiky může být buď 5 let, nebo 50.000 km. Podle toho, co nastane dříve, byste je měli nechat vyměnit.

Poškození pneumatik

Jakmile je pneumatika poškozena, ztrácí svou životnost, i když je opravena. I drobná poškození časem vedou k opotřebení, které způsobuje ztrátu životnosti pneumatiky. Proto se musíte snažit vyvarovat poškození, jako jsou proříznutí, boule, propíchnutí, nerovnoměrné opotřebení běhounu atd.

Stav vozovky

Při řízení vozidla nemůžete ovlivnit podmínky na silnici. Podmínky na silnici však rozhodně ovlivňují životnost vašich pneumatik. Dobré podmínky na silnici jsou pro životnost pneumatik samozřejmě lepší než špatné podmínky na silnici.

Klimatické podmínky

Extrémní klimatické podmínky rovněž zvyšují rychlost opotřebení pneumatik. Například dlouhá jízda v horkém dni zintenzivňuje teplo vznikající v pneumatikách a způsobuje jejich rychlejší poškození.

Nesprávné používání pneumatik

  • Používání pneumatik zahrnuje určité osvědčené postupy, které musí každý řidič dodržovat. Zanedbání správných postupů používání může způsobit poškození a snížit životnost pneumatik. Mezi nesprávné postupy patří například následující.
  • Jízda na sněhu nebo ledu s letními pneumatikami.
  • Nemít na všech čtyřech kolech stejný typ pneumatik.
  • Používání nekompatibilních rozměrů ráfků a kol.
  • Jízda s pneumatikami, které neodpovídají předpisům výrobce vozidla o indexu nosnosti a rychlostních schopnostech.
  • Řízení vozidla s dohuštěnou pneumatikou po jejím sjetí.
  • Montáž náhradní pneumatiky, která neodpovídá velikosti ostatních pneumatik na vozidle.

Jízdní návyky

Životnost automobilových pneumatik ovlivňují také vaše řidičské návyky. Nadměrná rychlost, nouzové brzdění a prudké zastavení/rozjetí mohou pneumatiky poškodit.

Stejně tak může proces opotřebení pneumatik urychlit i vaše neznalost stavu vozidla. Pokud se o problému neporadíte s odborníky, má to tendenci rychleji poškodit pneumatiky automobilu.

Komerční prezentace

Doporučujeme

Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly