Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Když řídíš, tak nehoň. Video Besipu donutí řidiče sáhnout si do svědomí

redakce AUTO.CZ
Diskuze (25)
Nevěnování se řízení je v letošním roce nejčastější příčinou dopravních nehod. Nové video Besipu má donutit řidiče sáhnout si do svědomí.

Video se připravuje ...

Podle statistik Policie ČR se od ledna do července letošního roku stalo na našich silnicích téměř 58.000 dopravních nehod, při nichž došlo k usmrcení 275 osob. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku počet usmrcených osob poklesnul o osm, nehod se ale stalo o 2291 více, přičemž nejčastější příčinou bylo nedostatečné věnování se řízení. Dlužno dodat, že s velkou „rezervou“ před druhou nejčastější příčinou – nesprávným otáčením nebo couváním (9724 vs. 5334 případů).

Co z toho plyne, je více než zřejmé. Někteří řidiči mnohdy za volantem dělají cokoli jiného, jenom se plně nevěnují řízení, což je pro bezpečný provoz na silnicích dost zásadní. Odstrašující statistiky nehodovosti zřejmě jako vztyčený ukazováček nestačí, proto se Besip rozhodnul jít na osvětu jinou, trochu odlehčenou formou. V ani ne minutovém videu uvidíte řadu činností, kterými se někteří řidiči zabývají během řízení, plus dvě, které nejsou úplně obvyklé. Ale na ty už se podívejte sami!

Video: Besip

redakce AUTO.CZ
Diskuze (25)
3. 9. 2017 10:11
Re: Telefonování za jízdy
Pochybuji, že si na to dělali studii. Ale kdo ví. Člověk intuitivně tuší, že tam nějaký vliv bude. Třeba si umím představit, že si v noci všimnu později zvířete. Ale rád bych to viděl nějak kvantifikované (pro řekněme schopného jedince). V autobusu jde ještě o něco jiného. Zatímco si někteří řidiči určitě rádi pokecají, může to otravovat, rušit v práci a nikdy nevíš, na co se lidé budou ptát. V autě nestavím každou chvíli, nemusím pravidelně provádět nějaké úkony. Myslím si, že řidiči budou spíš mluvit na dálkových linkách. Ale nemám s takovýmhle provozem zkušenost. V Praze nebyl problém vidět spolu mluvit dva řidiče (spíš to bylo pravidlo, když jel s kolegou), ale na jiné cestující zvědaví moc nebyli. Člověk si vytvoří rutinu na spoustu činností a pak se tomu nepotřebuje věnovat vědomě. To je ostatně kolikrát klíč k úspěchu.
2. 9. 2017 20:21
Re: Telefonování za jízdy
To by mohli vedieť v dopravných podnikoch, inak by vo svojich autobusoch nevešali nápisy "NEHOVORTE ZA JAZDY S VODIČOM"...
2. 9. 2017 19:41
Re: .
Záleží, jak dlouhé úseky jezdíš. Nedostatečná hydratace má negativní dopad, na druhou stranu typický člověk nebude normálně dostatečně hydratovaný (dle tvých slov bude ohrožovat ostatní). To si žádá celkem úsilí.

Ne, že bych nesouhlasil; pít je potřeba.
2. 9. 2017 18:51
Re: Telefonování za jízdy
Také záleží, co člověk řeší. Jednoduché zprávy, jako zapomněl sis notebook nebo můžeš se po cestě u mne stavit, bývají relativně bezpečné. Jakmile je to něco složitého a musíš přemýšlet, tak je to špatné. Celkem by mě zajímalo, jaký má vliv takové to tlachání se spolujezdcem (lehká konverzace). Vím, že přejdu na "autopilota", ale nevím, jak moc to ovlivní mé reakce (situaci pořád sleduji a jakmile mozek - amygdala - vyhodnotí nebezpečí, "převezmu" opět řízení, ale nevím, jaký to má reálný dopad, o kolik je tenhle proces horší než "plné" věnování se).
2. 9. 2017 18:34
Re: .
Jak těžké je přejet prstem po obrazovce? Jsou i jiné způsoby, ale složitosti šroubování víčka snad nedosáhne žádný. V autě je to však bezpředmětné, když máš používat HF, že.

Jinak souhlasím. Je otázkou, jestli je telefonování jako takové dobrý nápad. Nehledě na to, že máš ruce na volantu.