Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ken Block prodává brutální Fiestu ze zlatých časů Gymkhany

Dominik Kovář
Diskuze (1)

Ford Fiesta sice jako model brzy skončí, ale její odkaz bude i díky podobným speciálům žít dál.

Před několika týdny se americký soutěžák Ken Block představil s elektrickým Audi S1 Hoonitron v ulicích nočního Las Vegas při příležitosti prvního snímku Elecktrikhany, která nahradila legendární sérii snímků s názvem Gymkhana. 

Co ztratila Gymkhana – tedy nově Electrikhana na zvuku, se snažili tvůrci dohnat na skvělých záběrech a velkému množství dýmu ze spálených pneumatik.

Video se připravuje ...

První díl Gymkhany vznikl v roce 2008 a celá série pokračovala až do roku 2018. Během deseti snímků jsme viděli nespočet skvělých kousků, které Block předváděl s vozy Subaru Impreza, Ford Fiesta, Ford Mustang nebo Ford Focus. Právě Ford Fiesta z třetího dílu Gymkhany je nyní na prodej.

Ford Fiesta GYM3 je jeden z nejlepších speciálů, který se kdy v této sérii objevil. Základem je rallyecrossová verze s dvoulitrovým přeplňovaným čtyřválcem Olsbergs Duratex s výkonem 600 koní. Připočtěte k tomu odlehčenou konstrukci z rallyecrossu a dojde vám, že s tímhle autem zažijete všechno, jen ne nudu.

Pokud budete mít šestistupňovou sekvenční převodovku v malíku, zvládne GYM3 zrychlit z 0 na 100 km/h přibližně za dvě vteřiny a nějaké desetiny k tomu! Speciál má k dispozici brzdy Alcon Racing, tlumiče Ohlins, ochranu podvozku a švy svařovanou konstrukci karoserie.

Ken Block se s touto Fiestou v Gymkhaně vůbec nepáral, ale nemusíte mít strach - pneumatiky jsou zde nové. V interiéru si můžete všimnout hydraulické brzdy, která je pro počiny amerického showmana nezbytná. Interiér byl také vybaven ochrannou klecí OMSE.

Na jaře letošního roku společnost Hoonigan Racing Divison u modelu GYM3 přestavěla převodovku. Při opravách se společnost dále postarala o výměnu těsnění, svíček, oleje v převodovce, přeladění motoru a implementaci nové řídící jednotky.

Ford Fiesta GYM3 se bude nabízet v aukci RM Sotheby’s v Miami 10. prosince 2022. Zůstává v ikonických černo-zelených barvách výrobce energetických nápojů Monster a čeká na zájemce, kterých bude jistě více než dost.

Dominik Kovář
Diskuze (1)

Doporučujeme

13. 11. 2022 20:34
Ford novinky
Ford novinky naleznete na jednom miste: http://www.fordauto.sk/