Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kevin Hart si dopřál další úžasný restomod, jeho Dark Knight má V6 a 659 koní

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Výkon nádherného restomodu, se kterým se poprvé pochlubil na veletrhu SEMA, přitom není konečný.

Hollywoodský herec Kevin Hart je celkem dobře známý svou láskou k automobilům a především pak k různým restomodům. Ostatně s jedním z nich měl před pár lety i ošklivou nehodu, ze které si odnesl poranění zad. Ani tento nepříjemný zážitek ho však od lásky k upraveným americkým klasikám neodradil.

Na veletrhu SEMA v Las Vegas se tak Hart pochlubil novým přírůstkem ve své garáži, který nese jméno Dark Knight – odkazující na filmovou sérii o Batmanovi. Za touto přezdívkou se ale ukrývá Buick Regal Grand National T-Top z roku 1987, který nechal herec upravit do trochu divočejší verze originálního modelu Buick GNX, který má v naprosto původním stavu také ve své garáži.

Video se připravuje ...

Úpravu vozu provedla společnost Salvaggio Design, která se nedávno pochlubila novými snímky vozu i informacemi o jeho vzniku. Díky společnosti tak víme, že Hart chtěl při vytváření tohoto vozu vzdát hold původnímu Buicku GNX, proto zavrhl zástavbu vidlicového osmiválce LS, na který sází většina restomodů amerických klasik.

Místo osmiválce měl být vůz osazen přeplňovaným vidlicovým šestiválcem, který poháněl i původní model GNX. Volba tak nakonec padla na pohonnou jednotu LF4, tedy 3,6litrový twin-turbo přeplňovaný motor V6, který původně poháněl Cadillac ATS-V.

Motor původně nabízel nejvyšší výkon 346 kW (470 k) a 603 Nm točivého momentu, tým úpravců ze Salvaggio Design se však spojil s lidmi ze společnosti Gearhead Fabrications, kteří motor lehce vylepšili. Motor očesali od všeho přebytečného, což si vyžádalo na 45 hodin hraní si s elektroinstalací, a upravili systém přeplňování. Namísto dvou turbodmychadel dostal Dark Knight pouze jedno, stejně jako měl originální Buick GNX.

Ztráta jednoho turba ovšem neznamenala ztrátu výkonu. Úpravci totiž zvolili kit přeplňování od Boost Labs a s motorem si náležitě vyhráli. Při přeplňování tlakem 20 PSI a použití 103oktanového závodního paliva tak vozu naměřili výkon 485 kW (659 k), tedy více jak dvojnásobek výkonu původního GNX. Motor by navíc měl dostat nové vačky a jeho výkon by mohl vzrůst až na 522 kW (710 k). Výfukový systém pak dodala společnost Magnaflow.

Nadupaný šestiválec je spojen s osmistupňovou automatickou převodovkou Cadillac a výkon posílá na masivní zadní diferenciál Tru Track. Aby vůz zvládl tak výrazný nárůst výkonu, sedí na speciálním TIG svařovaném podvozku Salvaggio a dostal i upravené zavěšení vpředu a vzadu. O brzdění se starají brzdy Brembo GT s šestipístkovými třmeny vpředu a čtyřpístkovými třmeny vzadu, ukryté za devatenáctipalcovými koly HR s pneumatikami Toyo o rozměru 265/30 vředu a 325/30 vzadu.

Karoserie vozu přitom až na výrazná kola vypadá vcelku decentně, nenechte se ale zmást, i zde proběhla řada výrazných úprav. Lidé ze Salvaggio Design například vytvořili nové kliky, přepracovali přední nárazník pro lepší přívod vzduchu k motoru a některé prvky, jako například kapotu, zadní spoiler nebo kryty zrcátek, vyrobili z karbonu. Celý vůz pak nalakovali do decentní černé barvy, která se nesnaží zaujmout odlesky světla – ostatně jde přeci o „Temného rytíře.“

V kabině se objevuje kombinace karbonových dekorů a kůže v odstínu šedé a tmavě modré barvy. Zajímavý kontrast pak vytváří bronzové detaily, jako například prošívání nebo rámečky na palubní desce. Bronzová barva přitom měla být zvolena opět jako odkaz na filmového „Temného rytíře“ a jeho opasek. Kabina přitom působí decentně a útulně, rám podél dveří a za sedačkami však připomíná, že i tenhle restomod má pořádné svaly.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme