Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia Cee'd a Venga nabízejí LPG bez ztráty sedmileté záruky

Michal Fokt
Diskuze (6)
České zastoupení značky Kia nabízí tovární LPG přestavby se stejnou zárukou jako na klasické benzinové a naftové verze.

Přestavby automobilů na propan-butan (LPG) nebo zemní plyn (CNG) už tu jsou jako alternativy klasickým palivům docela dlouho, evropským úředníkům ale nestojí za pozornost jejich další rozvoj. I tak ovšem existuje infrastruktura, která umožňuje bez větších kompromisů běžný provoz, jehož výhodou je nízká cena zmíněných plynů i mnohem méně škodlivé emise.

Výše popsaná situace bohužel odráží i postoj automobilek. Jenom málo dovozců nabízí přestavbu na LPG/CNG oficiálně a podobné zásahy odměňuje ztrátou záruk. O to více potěší aktivity značky Kia, která nabízí verze LPG z vlastní iniciativy a poskytuje na ně stejné záruky, jako na všechny ostatní modely, tedy 7 let nebo 150.000 km.

Verze na propan-butan jsou k dispozici u rodinně koncipovaných modelů Cee´d, Cee´d SW a Venga. Avšak výhradně s motorem 1,4 CVVT s nepřímým vstřikováním o výkonu 73 kW a točivém momentu 137 N.m, je tedy nutné počítat s tím, že takové auto bude předurčeno ke klidnému jízdnímu stylu. Montáž provádí vyškolení technici, toroidní nádrž na plyn je montována namísto rezervy a protože jsou vozy schopny i nadále provozu na benzin, zvětší se jejich jízdní dosah na dvojnásobek. Další výhodou je bezproblémový zimní provoz, na rozdíl od dieselových modelů, a podnikatelé navíc potěší i symbolické osvobození takových aut od silniční daně.

Kia nabízí pro modely Cee´d, Cee´d SW a Venga přestavbu za příplatek 32.000 korun včetně DPH a propočítala, že se pořizovací náklady vrátí již po najetí 30.000 km. Je ovšem třeba zvážit také nevýhody v podobě stále ještě platících zákazů vjezdu do podzemních garáží a nutnost pořízení lepicí opravné sady pneumatik, pokud nechcete v kufru vozit rezervu. Pokud se zajímáte o pořízení automobilu na LPG vážněji, možná vám pomůže i článek Škoda Octavia 1,6 MPI: ADAC radí při přestavbě na LPG.

Michal Fokt
Diskuze (6)
31. 1. 2013 09:20
Re: Záruky v SR
opat "pianovy" obsah clanku na sme.sk...

pri kii uvadzaju, ze posledne dva roky sa vztahuje na motor a prevodovku...
[odkaz] {odporucam precitat zmluvne podmienky}, popripade starsiu spravu na auto.cz { [odkaz] }.

od roku 2010 kia zmenila podmienky zaruky a poskytuje 7 rokov na "cele auto". predtym to bolo 5+2 {5 rokov "cele auto" a dalsie dva roky "pohonne ustrojenstvo".

pri hyundaii tiez, ze posledne tri roky len vybrane typy poskodenia.
[odkaz]
Značka Hyundai na Slovenskom trhu poskytuje pre modely i10, nová i20, nová i30, Elantra, i40, Veloster, Genesis Coupe, ix20, ix35 a nové Santa Fe jedinečnú záručnú lehotu 5 rokov bez obmedzenia najazdených km.* Na všetky ostatné modely je poskytovaná záručná lehota 3 roky bez obmedzenia najazdených km.*
Tak 5 ako i 3-ročná záruka je poskytovaná nielen na vybrané systémy, ale na celé vozidlo okrem tzv. „rýchlejšie opotrebovateľných“ dielov medzi ktoré patria napr. žiarovky, brzdové doštičky, filtre.

ostatnych nemam zmapovanych, takze sa k tomu "vysokokvalitnemu" clanku nebudem dalej vyjadrovat...
z mojej skusenosti viem, ze hyundai nerobi problem pri meneni aj "rychlejsie opotrebovatelnych" dielov s vymenou na zaruku.
30. 1. 2013 15:00
Re: LPG
Přesně tak... než jsem šel do přestavby, zjišťoval jsem si to :yes: Prodejce by musel prokazovat, že za poruchu může zástavba... hlavně o ventily je starost.

Já jsem radši zvolil dražší systém od BRC s přívstřikem benzinu a navíc Vapsaver, tak snad to k něčemu bude a dožiji 150tis bez poloGO motoru :-)
30. 1. 2013 14:56
Re: Ceed SW
Lze, ale musel by sis přestavbu zařídit individuálně. LOVATO umí už i GDIčka... :yes:
30. 1. 2013 14:53
Ceed SW
Ceed SW by me s LPG prisel jako velice rozumna volba za ty penize :-) skoda ze to nejde i na 1.6ku kde je i moznost automatu
30. 1. 2013 13:59
Záruky v SR
[odkaz]

Len na doplnenie o zárukách.