Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia Ceed nabídne další dvě karosářské verze. Co doplní hatchback a kombi?

David Bureš
Diskuze (9)
Třetí generace Kie Ceed bude dostupná hned ve čtyřech karosářských variantách. Hned dvě z nich budou kombíky.

Kia letos začne prodávat novou, již třetí generaci modelu Ceed. Kompakt nepřišel jen o apostrof v názvu, ale čekají ho i další změny. Dorazí hned ve čtyřech karosářských variantách, z nichž zatím byly představeny dvě – hatchback a kombi. O dalších se od představení auta čile spekuluje, přičemž nyní se zdá, že už je jasno. Dalšími variantami Ceedu bude shooting brake a crossover.

Informoval o tom britský magazín Autocar, který se nepřímo odvolává na evropského šéfa značky pro prodeje a marketing Artura Martinse. Příchod shooting braku přitom může překvapit, s ohledem na to, že Ceed nabídne i „obyčejné“ kombi. Opravdu bude mít smysl nabízet dva podobně koncipované vozy? Těžko říct, konceptem Proceed však automobilka dala loni najevo, že nad takovou variantou opravdu uvažuje.

Taková varianta by se každopádně podle uvažování Kie stala nejsportovněji laděným Ceedem. Třídveřová verze totiž již nepřijde, model Pro_cee’d skončí se stávající generací kvůli nízkému zájmu klientů o tento druh automobilů. Shooting brake má sdílet rozvor s kombíkem, využije však jinak tvarovanou záď.

Také příchod crossoveru může překvapit, tento druh automobilů je sice oblíben, jenže Kia už nabízí podobně velké modely Sportage a Niro. Šéfdesignér evropského zastoupení značky Gregory Guillaume ale tvrdí, že je spoustu prostoru mezi Sportage a menším Stonicem pro případný další crossover. Proti Niru se pak bude lišit konvenčním pohonem.

O crossoveru na bázi Ceedu se však také spekuluje již delší dobu. Dokonce se hovoří o tom, že Sportage v následující generaci, chystané pro přelom let 2021 a 2022 vyroste, aby uvolnila více prostoru pro tuto novinku.

Naopak ze zvažovaného fastbacku nakonec prý nic nebude. Guillaume říká, že automobilka nad takovým kompaktem ve stylu většího Stingeru skutečně uvažovala, nebyl by však elegantní. „Aby fastback vypadal dobře, musíte mít dlouhou linii střechy a určitou celkovou délku pro rozvoj tvaru,“ vysvětluje Guillaume.

Jestliže chystaný crossover s technikou Ceedu uvidíme až v polovině roku 2019, shooting brake má debutovat ještě letos, patrně na podzimním autosalonu v Paříži. V té době se už bude prodávat hatchback, jehož zahájení prodeje je naplánováno na polovinu roku. Kombík dorazí s několikaměsíčním zpožděním, někdy před koncem roku.

David Bureš
Diskuze (9)
Avatar - wakantanka
12. 4. 2018 11:43
Re: Ne, ne, nebude to ani jeden z uvedených modelů
no ak to je od X-Tommiho, tak to musí byť pravda >:D :yes: :yes: :yes:
12. 4. 2018 07:59
No škoda,
že to nebude sedan ako pre americký trh :-(
Avatar - Bubáq
12. 4. 2018 07:51
Re: Ne, ne, nebude to ani jeden z uvedených modelů
Ne, ne, namaloval to X-Tommi, tak to bude pravda!
>:D
12. 4. 2018 07:36
Re: nic moc
Vy dvaja zakomplexovani ste sa nasli >:D
11. 4. 2018 20:30
SB a crossover
No bude to shootingbrake a crossover tak ako je uvedené v článku. Aj preto je kombi trošku viac natiahnuté a praktickejšie ako v tejto generácii.