Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia má další malý crossover. Po Stonicu přichází Rio X-Line

David Bureš
Diskuze (3)
Novinka korejské značky vychází z designu malého modelu Rio. Avšak ne toho, který se prodává na českém trhu.

Segment malých SUV a crossoverů je mezi evropskými zákazníky stále populárnější. Dobře to ví i v automobilce Kia, která v Evropě letos zahajuje prodej malého crossoveru Stonic. Nyní výrobce představuje další takový vůz, Rio X-Line. Druhý zástupce v jednom segmentu má svůj důvod, Rio X-Line je totiž určeno pro ruský trh. U nás se prodávat nebude.

Stejně jako Stonic i Rio X-Line je postaveno na základech modelu Rio. V tomto případě však nemluvíme o u nás známém pětidveřovém hatchbacku, ale o sedanu nabízeného v Rusku nebo Číně. Od něj je odvozen i hatchback, prodávaný jako K2. Tento hatchback a sedan se proti „našemu“ Riu liší ne tak dravou přídí s protaženými světlomety a větší maskou chladiče.

Crossover, který se na čínském trhu prodává jako K2 Cross, se od „evropského“ Ria liší také zadními partiemi. Na zádi jsou pak opticky propojená koncová světla, stejně jako u jiných crossoverů tu nemůže chybět pečlivé oplastování dolní části karoserie.

Co se týče rozměrů, je Rio X-Line o delší než Stonic. Na délku měří 4.240 mm, což je o rovných 100 mm více než u malého crossoveru prodávaného na našem trhu. Na šířku má 1.750 mm (o 10 méně než Stonic) a na výšku 1.500 mm (stejně jako u Stonicu). Oproti výchozímu hatchbacku světlá výška narostla o 45 mm.

Proměnil se také interiér. Volant nebo ovladače na středovém panelu známe z Ria nebo Stonicu, palubní deska se ale liší. Obrazovka multimediálního systému se u Ria X-Line posunula níže, pod výdechy ventilace, není tak hezky na očích jako v Riu a Stonicu.

Z hlediska motorů se ruští zákazníci mohou těšit na ty samé jednotky, které jsou nabízené v nejlidnatější zemi světa. Na výběr budou mít dva zážehové čtyřválce, čtrnáctistovku (74 kW a 132 N.m) a šestnáctistovku (91 kW a 151 N.m).

Kia Rio X-Line je dalším modelem značky s tímto přízviskem. Na letošním frankfurtském autosalonu automobilka představila Picanto X-Line, oplastované miniautíčko se zvýšenou světlostí.

David Bureš
Diskuze (3)
13. 10. 2017 14:45
Len pre vychodny trh?
Toto auto by myslim slusne zehlilo diery v nasich slovenskych cestach. Zaujimava je pritomnost atmosferickej 1.6ky, ktoru my tu na "zapade" uz zaciname oplakavat. Hlavne ako vidime, ze ich nahradza oturbeny litrovy trojvalcek-ktory v podani kie potrebuje este vyrazne doladit aby sa vyrovnal napriklad litrovemu booster-jettu Suzuki. Ten je zivsi a kultivovanejsi. Ale verim, ze aj to pride spolu s premierou noveho ceed-u buduci rok, snad pride konecne aj odladeny trojvalec. To co ponuka Kia v Rusku sa zda byt aj volbou pre racionalneho slovenskeho motoristu, co uz.
Avatar - Jaros71
13. 10. 2017 13:46
Celkem pěkné..do Ruska!
Stonic mi přijde hezčí ale pro východní trhy typu Ruska je auto fajn.
Zvýšený cross podvozek a plastové lemy tam jistě uživí.. ;-)
Avatar - leone
13. 10. 2017 12:27
!
.. tohle už není normální !!!! to už je na léčbu,,, rychle koupit nějakého kombíka do zásoby, než bude všechno S.U.V. !!!