Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kia Proceed GT: Atraktivní shooting brake zachycen špiony. Na tohle se těšíme!

Stanislav Kolman
Nabídka nové generace Ceedu se co nevidět rozroste o další karosářské varianty. Jednou z nich bude i atraktivní shooting brake, který byl nyní zachycen špiony při testování.

Automobilka Kia pokračuje v modelové ofenzivě novou generací modelu Ceed. Již při představení hatchbacku a kombíku se vědělo, že tímhle nabídka nekončí. Korejci mají v rukávu ještě dvě karosářské varianty. Jednou z nich bude atraktivní shooting brake vycházející z konceptu Proceed, který jsme si prohlédli loni ve Frankfurtu.

Auto už se špionům podařilo zachytit dříve, nyní se však jedná o vrcholovou variantu GT. Prozrazuje to sportovnější střih karoserie, nižší světlost a nasazení větších kol z lehkých slitin. O technických podrobnostech zatím zmínka nepadla, ale očekává se, že srdce vozu utvoří přeplňovaná šestnáctistovka vyladěná na výkon 200 koní. Už dříve se zástupci Kie nechali slyšet, že štítek GT neznamená takovou sportovnost jako modely N pro Hyundai.

Paletu agregátů Proceedu pak doplní tradiční vznětové a zážehové motory, které již dobře známe z klasického Ceedu. Chybět by tak kromě základního 1.4 MPI/74 kW neměl ani přeplňovaný litr (88 kW) a čtrnáctistovka (103 kW), diesely zase zastoupí šestnáctistovka ve dvou výkonnostních provedeních s 85 a 100 kW.

Nezodpovězenou otázkou ovšem zůstává, co bude ona čtvrtá a poslední karosářská varianta Ceedu. Příliš možností nám totiž nezbývá. Značka už dříve prozradila, že nepůjde o kupé ani fastback po vzoru i30, vyloučen je i kabriolet a podle posledních informací se nedočkáme ani Ceedu z prvky crossoveru. Nechme se tedy překvapit, co vlastně Korejci chystají!

Na Proceed se každopádně těšíme, koncept doplněný aktuálními špionážními snímky ukazuje, že může jít o vskutku hezké auto. Premiéra je naplánována na podzim letošního roku, s největší pravděpodobností si jej prvně osaháme na výstavišti v Paříži.

Stanislav Kolman