Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Koenigsegg s příplatky za 23 milionů? Důkaz, že vkus za peníze nekoupíte

Filip Melich
Diskuze (0)

Jeden z osmdesáti vyrobených Koenigseggů Regera má svéráznou specifikaci, která majitele stála přes milion dolarů v příplatcích. Vůz se pokoušel vydražit, ale neúspěšně.

Dnes tu máme další důkaz pravdivosti rčení, že si člověk vkus za peníze nekoupí. Švédský výrobce exkluzivních a pořádně rychlých aut Koenigsegg na ženevském autosalonu v roce 2015 představil model Regera, který byl více zaměřen na ultra rychlé cestování než na dosahování maximálních výkonů. Zároveň šlo o výrazně elektrifikovaný vůz s unikátně řešeným pohonem, jehož mezi roky 2016 a 2022 vzniklo 80 exemplářů.

Právě jeden z nich potvrzuje výše uvedené rčení, přičemž majitel jeho základní cenu 2.039.400 dolarů (dnešním kurzem cca 43,6 milionů korun) dokázal příplatky vyšperkovat až na 3.113.805 dolarů (cca 66,6 milionů korun). Co za svých zhruba 23 milionů korun dostal? V první řadě vzhled, který se možná někomu může zamlouvat, ale spíše bychom ho nazvali zvláštním či unikátním, nikoliv pohledným.

Video se připravuje ...

Stávající majitel si vůz s panely karoserie z karbonových vláken a Kevlaru pořídil v roce 2021. Laky jsou použity čiré, díky němuž vynikne struktura vláken, a v zakázkovém odstínu Candy Liquid Blue (cca 1,8 milionů korun). Příplatkové aerodynamické prvky v rámci Ghost Package podle výrobce zvyšují přítlak o 20 %, ale také stály 285 tisíc dolarů (téměř 6,1 milionu korun). Zlaté detaily na karoserii a zlatá karbonová kola stály výrazně přes 100 tisíc dolarů.

Abychom byli féroví, ne všechny příplatky mají vizuální charakter. Například výše zmíněný Ghost Package má i svou funkční stránku, přičemž funkčního rázu je i druhý nejvyšší příplatek. 250.000 dolarů (cca 5,3 milionů korun) totiž stál takzvaný Environmental Power Upgrade, který zvyšuje výkon pohonné soustavy složené z přeplňovaného pětilitrového osmiválce a tří elektromotorů zhruba na 1.310 kW (při spalování E85), což je o nějakých 190 kW více než Regera nabízela ve standardu.

Tato... unikátně specifikovaná Regera byla nabízena v rámci aukčního webu Bring a Trailer, přičemž aukce skončila v úterý 4. dubna neúspěchem. Největší příhoz 2.740.000 dolarů (cca 58,6 milionů korun) nebyl dostatečně vysoký, aby překonal majitelem nastavenou rezervu. Zřejmě nečekal, že mu za vzácný Koenigsegg někdo nabídne o půl milionu dolarů méně, než kolik stál jako nový.

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme