Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Kögel Light plus: Nižší hmotnost a vyšší nosnost

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
Společnost Kögel rozšiřuje svou nabídku plachtových valníkových návěsů o model Light plus, který má díky snížení hmotnosti vynikat především svou nosností.

Společnost Kögel již nyní odhaluje svou novinku v podobě modelu Light plus, jejíž světová výstavní premiéra se odehraje na letošním Mezinárodním veletrhu užitkových vozidel IAA v Hannoveru na konci září.

Kögel Light plus navazuje na model Light, ale podle materiálů společnosti se jedná o nově vyvinutý návěs optimalizovanou hmotností při zachování původní tuhosti a zvýšení nosnosti.

Ve standardním provedení má být hmotnost tohoto třínápravového návěsu 5145 kg a s individuální výbavou ji lze snížit až na 4775 kg. Díky tomu může být užitečné zatížení až o 335 kg vyšší než u předchozího provedení Light.

Podvozek návěsu s celkovou přípustnou hmotností 39.000 kg a zatížením sedla tahače 12.000 kg tvoří rám s otvory pro odlehčení konstrukce, který je vyroben z vysoce pevné jemnozrnné oceli.

Nosnost podlahy tvořené panely o tloušťce 30 mm je dimenzována pro osový tlak vysokozdvižného vozíku 5460 kg a může být zvýšena až na 7200 kg.

VarioFix ocelový vnější rám s podélnými otvory má díky krátkým vzdálenostem mezi nimi zaručovat bezpečné upnutí nakládaného zboží na téměř jakémkoliv místě odlehčeného sedlového návěsu a zvolený úhel úvazu má zabraňovat dření upínacích popruhů.

Posuvná střecha s integrovaným vyztužením střešní plachty může být pro otevření návěsu posouvána zezadu dopředu a volitelně i opačným směrem. Při jejím používání pak do vnitřního nákladového prostoru nezasahují prověšené kurty. Pro snadné a rychlé otevření i zavření plachty na bocích bude k dispozici rychloupínací zařízení s vratnou pákou.

Samozřejmostí přo Kögel Light plus je splnění požadavků normy DIN EN 12642 XL (VDI 2700) pro zajištění nákladu zesílenou konstrukcí už v sériovém provedení.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (1)
2. 9. 2016 10:09
Výroba zmetků
Kögel? To je ten návěs který jede křivě za tahačem z důvodu zmetkovitě navařených držáků náprav? To je ten návěs, kde neuznají záruku na výrobní vadu? Jóóó, to je přesně on.