Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lada Granta Sport má 120 koní a snížený podvozek

Aleš Dragoun
Diskuze (172)
Lada rozšiřuje portfolio malého sedanu Granta o sportovní variantu s upraveným podvozkem. Ta nyní míří do prodeje.

Verze Sport se sice představila už na srpnovém autosalonu v Moskvě 2012, v ruských showroomech se ale objeví až letos v únoru. Má hlavně modifikované zavěšení a přitvrzený podvozek. Jeho nastavení se liší v rozmezí několika milimetrů dle konkrétního trhu, pro který je vůz určen. Od ostatních zástupců řady s kódem 2190 lze Grantu Sport poznat také díky agresivnějším nárazníkům a bočním prahovým nástavcům. Nepostrádá ani malý spoiler na víku zavazadlového prostoru.

Pod kapotou najdeme čtyřventilový zážehový čtyřválec 1,6 l s výkonem 88 kW (120 k). Převodovka je pouze pětistupňová, má však zkrácené poměry jednotlivých rychlostí. Malý sedan jede až 197 km/h a z 0 na 100 km/h zrychlí během 9,5 s.

Grantu Sport zvenčí charakterizují i litá kola, červené brzdové třmeny nebo chromovaná koncovka výfuku. A interiér? Zde najdeme přední anatomická sedadla s nezbytným logem Sport, volant a hlavici řadicí páky v kůži s kontrastním červeným prošíváním, hliníkové pedály a navigaci Glonass.

Vozy homologované pro západní Evropu mají standardní čtveřici vzduchových vaků a povinné elektronické asistenty, tedy ABS a stabilizaci ESC. Alespoň ruské ceny však dosud nebyly zveřejněny.

Verze Sport není v nabídce Lady ničím novým, je součástí například řady Kalina, která má s Grantou společný technický základ. A existuje i něco, co dává Ladě právo toto označení vůbec použít? Ale jistě. Vždyť se věnuje jak soutěžím, tak i závodům na okruzích dlouhá léta.

Vzpomeňme i u nás známý soutěžní speciál 2105 VFTS skupiny B, který vznikl z popudu litevského jezdce Stasise Brundzy. Po něm přišly na řadu Samary. Speciály pro Dakar s motory Porsche se ovšem zrodily u francouzského dovozce Pocha. Sama automobilka s plachetnicí ve znaku (byť ve spolupráci s ruskými ladiči) měla na svědomí nehomologovaný kit car s dvoulitrem od Opelu na základě řady 110, nebo prototyp Kaliny ve specifikaci Super 1600. Nejznámějším počinem z posledních let je účast v MS cestovních vozů se „stodesítkami“ a Priorami.

Aleš Dragoun
Diskuze (172)
1. 2. 2013 13:02
Re: No tohle snad né
Nevidím velký rozdíl v technických schopnostech Rusů a Rumunů. Takže pokud i Dačku, i AvtoVAZ budou kontrolovat Renaulti, bude výsledek nejspíš srovnatelný.
Avatar - Emel
1. 2. 2013 12:18
Re: Hnus.
Pokud se bavíme o autech... Škoda je světově respektovaná značka, i v západní Evropě.
Avatar - Emel
1. 2. 2013 12:14
Re: Sport?
Nenech se zmást Photoshopem... takové Sandero Stepway je dost sexy auto, v rámci možností.
1. 2. 2013 11:37
Re: Sport?
No právě, že se mi vzhled týhle Granty Sport líbí mnohem víc než Sandero. Byť udělala Dacia pokrok je to furt designově nezajímavý.
Avatar - šmoula nešika
1. 2. 2013 11:26
Re: Svět se zbláznil
Ta podoba... [odkaz] [odkaz]