Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lamborghini Sesto Elemento: Sériová výroba potvrzena

David Bureš
Diskuze (0)
Lamborghini vyrobí jen 20 kusů karbonového supersportu Sesto Elemento.

Vedení automobilky Lamborghini na probíhajícím frankfurtském autosalonu oznámilo, že bude sériově vyrábět loni představený koncept Sesto Elemento. Automobilka ze Sant' Agaty tak ukončila spekulace, zda se tento supersport v sériové výrobě objeví.

Lamborghini má v plánu postavit limitovanou edici 20 exemplářů, které se k zákazníkům dostanou na počátku roku 2013. Majitelé si ale Sesto Elemento vychutnají jen na závodních okruzích, italský supersport totiž nebude homologován pro silniční provoz. I tak bude cena vozu vysoká, podle odhadů bude Sesto Elemento stát 1,9 milionu euro.

Sériové Sesto Elemento si zachová prvky loni představeného demonstrátoru schopností automobilky Lamborghini, díky hojnému použití karbonu, karbonem vyztužených plastů (CFRP) a dalších kompozitů tento automobil váží pouze 999 kg.

Koncept měl z uhlíku vyrobenou také hnací hřídel, ráfky kol a koncovky výfuku, brzdové kotouče byly karbon-keramické. Však i název vozu (Sesto Elemento v italštině znamená šestý prvek) odkazuje na uhlík, který je šestým prvkem v periodické soustavě prvků.

O pohon auta se stará před zadní nápravou podélně uložený vidlicový desetiválec o výkonu 419 kW (570 koní) a točivém momentu 540 Nm, který rovněž používá ve Frankfurtu představené Gallardo Super Trofeo Stradale. Poměr výkonu a váhy je v případě Sesto Elemento 1,75 kg na jednoho koně výkonu.

Silný motor a muší váha znamená, že Sesto Elemento zrychlí z 0-100 km/h za 2,5 s, maximální rychlost se pohybuje vysoko nad hodnotou 300 km/h.

Lamborghini Sesto Elemento navazuje svojí jedinečností na dřívější modely Reventón a Reventón Roadster, kterých se prodalo 20, resp. 15 kusů. Základem obou aut bylo dvanáctiválcové Murciélago, Sesto Elemento naopak vychází z menšího Gallarda. Již po prodejním úspěchu Reventónu se italská automobilka nechala slyšet, že do budoucna plánuje další vozy, vyráběné pouze v limitované sérii.

David Bureš
Diskuze (0)