Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lamborghini spřádá plány na terénní superauto. Huracán Sterrato se opravdu může prodávat!

David Bureš
Diskuze (5)

Automobilka ze Sant‘ Agaty tento měsíc šokovala svět, když představila koncept terénního supersportu. Navíc není vyloučeno, že se bude sériově vyrábět!

Lamborghini je už od svých počátků výrobcem, který rád šokuje svět. Začalo to krásnou Miurou, následoval futuristický Countach a pokračuje to dodnes. Naposledy firma představila koncept Huracán Sterrato, v němž spojila odlišný charakter svých vozů, kombinuje totiž prvky supersportu Huracán s prvky SUV Urus. A navíc nemusí zůstat jen u pojízdného konceptu!

Automobilka totiž vážně zvažuje, že Huracán Sterrato začne opravdu vyrábět. Potvrzují se tak spekulace z roku 2017, kdy poprvé zaznělo, že by v budoucnu mohla vzniknout terénní verze baby lamba.

Plán se ještě finišuje. Předběžně se ale počítá s edicí 500 až 1.000 exemplářů, které by se mohly začít stavět v roce 2021. „Prozatímní projektový záměr naznačuje, že tohle auto můžeme vyrábět se ziskem,“ tvrdí vedoucí vývoje Lamborghini Maurizio Reggiani.

Firma by podle jeho slov mohla ušetřit tím, že by specifické komponenty pro tuto verzi vyráběla pomocí 3D tisku. Rozpočet výrobce superaut na takové netradiční projekty je přece jen omezen, a tak by použití speciálního lehkého syntetického materiálu pomohlo snížit vývojové náklady.

Speciální verze by navíc mohla udržet zájem o přece jen stárnoucí Huracán, který se vyrábí už od roku 2014. Potenciálních odbytišť je totiž spoustu, na Blízkém východě, Austrálii nebo Rusku by se tohle lambo mohlo stát hitem.

Ať už terénní superauto Lamborghini postaví, nebo ne, koncept Huracán Sterrato má kvůli přizpůsobení se jízdě mimo zpevněné cesty o 47 mm zvýšenou světlost a speciálně vyztužený podvozek. Nechybí ani speciální ochranné pláty z karbonových vláken u motoru, aby jej nepoškodily odlétávající kaménky. Dvacetipalcová kola jsou pak obuta do speciálně navržených balónových pneumatik se zvýšenými bočnicemi. Jsou vysoce odolné proti poškození a mají poskytnout skvělou přilnavost.

A jak myšlenka za Lamborghini Huracán Sterrato vůbec vznikla? Vývojáři při práci na SUV Urus trávili hodně času i mimo zpevněné cesty, což pro ně, dosud navyklé výhradně na hladké silnice kvůli vývoji superaut, byl zážitek. A tak zapřemýšleli, jaké by to bylo jezdit v terénu se supersportem. Slovo dalo slovo a Huracán Sterrato mohl vzniknout.

David Bureš
Diskuze (5)

Doporučujeme

15. 6. 2019 14:45
Re: Jeden šejkr pro šejka
Hmmm tak tohle dakarove Porschatko je jina liga.
15. 6. 2019 12:54
15. 6. 2019 04:41
Re: Jeden šejkr pro šejka
Vazeni, je blbost, ale predavat sa to bude jak teple rozky. To som si isty.
15. 6. 2019 00:54
Jeden šejkr pro šejka
Nenapada me kdo je cilova skupina, jedine sejk ktery to zapichne do prvni duny co potka. Urcite se najdou prakticky lide kteri budou pouzivat auto ve mestete diky vysoke svetle vysce na supersport 😁
Avatar - Ja Prvni 123
14. 6. 2019 20:45
Zvysena svetlost o 47mm... takze vysledna je 92mm?
:-)
To je aspo SUVecko... :-!