Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lamborghini v roce 2013: Nárůst prodejů, obrat činí 508 milionů eur

David Bureš
Diskuze (0)
Lamborghini loni slavilo 50 let své existence. Jubilejní rok byl pro něj obchodně úspěšný.

Automobilka Lamborghini oznámila svoje prodejní výsledky za minulý rok. Prodeje výrobce meziročně vzrostly o 38 aut na 2.121 prodaných automobilů. To ukazuje, že vozy Lamborghini si nadále ponechávají jistou unikátnost.

Prodeje značky sice rostly třetí rok v řadě, Lamborghini se ale stále nedostalo na úroveň před světovou hospodářskou krizí. Nejúspěšnější rok pro tuto automobilku byl rok 2008, kdy svým zákazníkům předala 2.430 vozů.

V loňském roce Lamborghini prodalo 1.120 exemplářů Gallarda a 1.001 exemplářů Aventadoru. Do tohoto čísla jsou však zahrnuty i prodané kousky Sesto Elementa a Venena, které jsou postaveny na základech Gallarda a Aventadoru.

V obou případech se jedná o skvělá čísla. Výrobce ze Sant‘ Agaty v jediném roce ještě nikdy předtím neprodal tolik kusů modelu poháněného dvanáctiválcem. Gallardo si pak sice meziročně pohoršilo o 41 prodaných exemplářů, s ohledem na stáří auta se však jedná o úspěch.

Gallardo bylo ve výrobě deset let – mezi lety 2003 a 2013 – a za tu dobu vyniklo 14.022 jeho exemplářů, díky čemuž je nejúspěšnějším modelem historie Lamborghini. Na jeho úspěchy se pokusí navázat v Ženevě představený Huracán, který už má na svém kontě více než 1.000 objednávek.

Prodaná auta jsou rovnoměrně rozprostřena do tří regionů. V Americe se v roce 2013 prodalo 36 procent všech loni prodaných vozů značky Lamborghini, v Asii a Tichomoří 30 procent a v Evropě, Blízkém východě a Africe 34 procent.

Obrat Lamborghini vzrostl o osm procent na 508 milionů eur (13,9 miliardy korun), čemuž podle vedení pomohl meziroční devítiprocentní nárůst prodejů Aventadoru. Pětinu výše obratu chce Lamborghini investovat do vývoje a výzkumu a modernizace výroby.

Na konci loňského roku Lamborghini zaměstnávalo 1.029 pracovníků, během roku byla najata stovka nových zaměstnanců. Tím automobilka pokryla zvýšenou produkci. Plány pro letošní rok vedení Lamborghini nezveřejnilo, výsledky ale jistě ovlivní nástup výroby Huracánu.

David Bureš
Diskuze (0)