Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Land Rover kdysi vydal asi nejnápaditější příručku přežití, co kdy vznikla. Dala se sníst

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Land Rover je značka automobilů, kterou si často spojujeme s dobrodružstvím a náročnými expedicemi. Tuhle pověst kdysi měla podtrhnout i jedna unikátní "publikace", o níž dnes málokdo ví.

Není divu. Vznikla totiž už v roce 2012, vydána navíc byla v omezeném počtu a jen pro zákazníky Land Roveru ve Spojených arabských emirátech. Nevěděli jsme o ní ani my, nezvyklou "knihu" nám nedávno připomněl americký web Jalopnik, který by rád nějaký do současnosti dochovaný exemplář získal.

A o co že to tedy jde? Jednoduše řečeno se jedná o zvláštní příručku přežití v Arabské poušti, kterou ve zmíněném roce 2012 tamní zastoupení Land Roveru připravilo ve spolupráci s reklamní agenturou Y&R Dubai. Příručku firma rozeslala asi 5.000 zákazníkům jako dárek.

V publikaci se objevily jednoduché, přehledně popsané a vtipně podané informace o Arabské poušti a způsobu, jak přežít, když v ní uvíznete. Základní návody zahrnují například orientaci v poušti, možnosti signalizace, postup, jak si postavit skromný přístřešek, který vás ochrání před horkými slunečními paprsky, nebo návody, jak rozdělat oheň a hledat vodu.

Nechybí ani užitečný přehled fauny a flóry, doplněný také o tipy, jak některá zvířata lovit a jak si je následně připravit k jídlu. Autoři dokonce přidali i jejich nutriční hodnoty. Z rad však čiší nadhled, tahle příručka přežití se prostě nebere smrtelně vážně.

Spíš než samotný obsah je ale zajímavější forma. Zákazníci publikaci dostali ve speciálním reflexním obalu, který mohl v případě potřeby posloužit jako "signální zařízení". Vazba příručky pak byla vymyšlena tak, aby se dala použít jako špíz při přípravě jídla.

Ale nejlepším nápadem je možnost knihu v nejhorším případě jednoduše sníst. Příručka totiž byla vyrobena z poživatelného papíru, to samé platí i o inkoustu.

Land Rover dokonce uváděl, že publikace má nutriční hodnotu podobnou cheeseburgeru. A jak to vypadá, knížka měla i datum spotřeby, na jedné fotce je rozpoznatelné datum 15. února 2013.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme