Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Land Rover: Nové Discovery 2005

Ladislav Čermák
Diskuze (13)
Po 15 letech výroby stávajícího modelu nastal čas důkladné změny. Na newyorkském autosalonu se představí nástupce, který kromě jména nebude mít se současným modelem nic společného.

Po 15 letech výroby stávajícího modelu nastal čas důkladné změny. V dubnu t.r. se na newyorkském autosalonu představí nástupce, který kromě jména nebude mít se současným modelem nic společného. Nejzásadnější změnu zaznamenala koncepce – rámovou konstrukci vystřídala samonosná karoserie a pevné nápravy nezávisle zavěšená kola se vzduchovým pérováním. Bude to vůbec první Land Rover, opouštějící tradiční „náklaďákový“ pojezd.

Značně se přiblíží Range Roveru především rozměrově – 4,78 m délky a 2,9 m rozvoru znamená pořádný kus auta – ale i technicky, pojezd se systémem „Terrain Response“ bude prakticky identický s tím, který se představil v Detroitu ve studii Range Stormer. Síla na jednotlivá kola bude distribuována přes samosvorný centrální diferenciál a roli náročných, drahých a těžkých uzávěr diferenciálů převezme Terrain Response, vybavený voličem s polohami: Normál, Dálnice, Tráva/Šotolina/Sníh, Písek, Hluboké výmoly, Skály. Pokročilá elektronika pak převezme kontrolu nad brzdami, pružením, převodovkou a motorem a řidiči přenechá v podstatě jen volbu směru a řazení dvoustupňové redukční převodovky.

Nejpravděpodobnějšími kandidáty pro motorizaci jsou 4,2 l osmiválec Jaguar (199 kW), 4 l šestiválec Ford (158 kW), 2,7 l šestiválec Common Rail Ford-PSA (147 kW) a v budoucnu i 4 l osmiválec týchž výrobců, který je dosud ve vývoji a dostane jej budoucí Range Rover. Převodovka bude šestistupňová samočinná.

Interiér je opět sedmimístný s velkými dveřmi, usnadňujícími nástup na zadní sedadla a s možností složit nepoužívané sedačky do podlahy. Karoserie připomíná současný model několika charakteristickými prvky, které byly zvoleny za poznávací znaky – zejména zvýšenou střechou v zadní části vozu a dvěma malými okénky v lemu střechy.

Cena bude odpovídat technologické úrovni a renomé výrobce a začne na 38.000 €, první kusy se v autosalonech objeví letos v září.

Ladislav Čermák
Diskuze (13)