Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lincoln Mark X – podesáté jinak

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)
Lincoln útočí na smysly automobilovým milovníků retro studií Mark X. (doplněno o 2 plakáty)

Lincoln útočí na smysly automobilovým milovníků retro studií Mark X (X jako 10). Otevřený roadster s vyklápěcí pevnou a z části prosklenou střechou, použitými hodnotnými materiály a kontrastními barvami představuje další evoluci současné designerské filozofie automobilky Lincoln.

Označení „Mark“ přitom výrobce luxusních automobilů začal používat v padesátých letech. Tento koncept představující desátou generaci v pořadí má být pro Lincoln důkazem o potenciálu, se kterým by ráda zaujala pozice na okrajových segmentech trhu, kam otevřené luxusní vozy patří.

Co přitom nabízí? Pod kapotou je to hliníkový osmiválec o objemu 3,9 l s výkonem 280 k (206 kW), jenž je řízen pětistupňovou automatickou převodovkou. Výkonové parametry doplňují 19palcové ráfky z lehkých slitin s obutím Michaelin vpředu 245/40 R19 a vzadu 275/35 R19.

Z venku je Lincoln Mark X charakterizován výraznou přední maskou, která vyjadřuje téměř dokonalou souhru mezi složkou vertikální a horizontální a kterou lze nalézt téměř u všech studií Lincolnu. Pomyslnou třešničkou na dortu je pak znak Lincolnu umístěný přímo na přední kapotě. Dalším zajímavým prvkem jsou dveře bez vyčnívajících klik, které jsou nahrazeny čidly. Ty reagují na stisk a aktivují otevření dveří. Jejich ovládání lze přitom provést i dálkovým ovládáním. K dalším libůstkám patří světelná optika s LED (Light Emitting Diode) diodami.

Tradičně daleko největší důraz vložil Lincoln do interiéru, kterého výraz „luxusní“ vystihuje jen z části. Lépe by se hodilo označit ho za „superluxusní“. Dominují hodnotné materiály (leštěný kov, přírodní kůže, tmavý chrom) a kombinace výrazných barev. Samozřejmostí i ve voze s „retroprvky“ je dnes v případě Mark X 7palcový LCD informační displej, který zobrazuje informace o navigaci, klimatizaci nebo stavu tlaku v pneumatikách. Dávku originality propůjčuje vozu i certifikovaný audiosystém THX se šesti výstupy a automatickou volbou hlasitosti v závislosti na jízdním stylu. Dvouzónová klimatizace je standardní výbavou.

Retrovlnou, která je charakterizovaná návratem ke "starým dobrým časům", se nechal zlákat tedy i Lincoln. Koncept Mark X je dalším důkazem, že minulost lze s budoucností spojit poměrně zajímavým způsobem.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (7)