Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Loni se na světě vyrobilo přes 80 milionů aut

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Téměř přesně polovina z celkového počtu vznikla v Asii; výroba aut v EU stále nedosáhla předkrizové úrovně.

Celosvětová výroba všech typů automobilů loni dosáhla rekordních 80,1 milionu vozů. Meziročně se zvýšila o tři procenta. Vyplývá to z údajů, které na ženevském autosalonu zveřejnila Mezinárodní organizace výrobců automobilů (OICA). Růst o tři procenta čeká i v letošním roce.

"Po dramatickém poklesu v roce 2009 na 61,8 milionu kusů kvůli krizi světová výroba aut obnovila růstové tempo," uvedl prezident OICA Patrick Blain. Nejvíce vozů, 40,6 milionu, se loni vyrobilo v Asii. V Evropě se vyrobilo 21,1 milionu vozů a v Americe 17,8 milionu. V Evropské unii se výroba sice zvýšila na 17,7 milionu, stále je však pod úrovní před krizí v roce 2008. V Rusku a Turecku se však výroba po prudkém poklesu v roce 2009 vrátila na úroveň před krizí.

V Japonsku výroba loni prudce klesla kvůli zemětřesení a cunami. V Jižní Koreji však rostla a překonala loňský rekord. V Číně růst výroby prudce zpomalil, s 18,4 miliony vozů však země zůstala největším výrobcem aut.

OICA letos čeká další růst. V některých zemích sice výroba klesne, spustí se však výroba v nových továrnách, včetně Ruska, Maroka a Brazílie.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)