Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Los Angeles Auto Show: LA Adventure Design Competition (3)

Ondřej Láník
Diskuze (4)
Záchranářská auta, kupé i roadster pro zábavu jsou zastoupeny v poslední sadě kalifornských studií. Předvedli se s nimi designéři Mercedesu, Mitsubishi Motors, Scionu a Smartu...

Mercedes-Benz Mojave Runner je strašidelně vyhlížejícím užitkovým vozidlem, které má pomáhat v extrémních podmínkách pouště. Podle jeho tvůrce Johna Gilla bude vybaven systémem pro noční vidění, radarem pro detekci písečných bouří a GPS navigací. Bez toho všeho se takový automobil zkrátka v akci neobejde. Konstrukce vozu je založena na lehkém prostorovém rámu, v němž je místo pro dva akční hrdiny. Interiér je přístupný vzhůru otevíranými křídlovými dveřmi, v trubkách rámu má být uchováván stlačený vzduch pro pneumatické nářadí potřebné při zásazích. I zde využita pro pohon hybridní kombinace elektřiny a benzínu.

Mitsubishi Research & Design of North America dodala do soutěže studii Marka Kima s názvem Mitsubishi Roadster Konzept. Automobil je vybaven kolovými elektromotory, které Mitsubishi Motors reálně zabudovala již do několika studií. 205 elektrických kilowattů je doplněno dalšími 59 kW ze zážehového motoru, uloženého vzadu.

Scion Exile je navržen pro sněhová dovádění, písečné pláže a bujarý noční život - to vše v jednom dni. Sportovní cab-forward design je převzat z mnohem dražších supersportovních vozů, ale Exile se nebude na rozdíl od nich bát ani lehkého terénu. Variabilní a demontovatelný zavazadelník pojme údajně vše, co LA během dlouhého dne nabízí.

Hubert Lee z Mercedesova kalifornského design centra navrhl studii pro značku Smart. Jde o skutečného záchranáře Rescue Vehicle pro pobřežní hlídky, který sice má "děravé" dveře, ale dokáže se pohybovat i po vodě. Řidič sedí ve stejné pozici jako pilot vodního skútru a tento automobil přitom pojme další čtyři konvenčněji usazené cestující. Přeplňovaný motor Smart je uložen mezi sedadly.

Ondřej Láník
Diskuze (4)