Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lotus Esprit: Staré jméno, nová tvář

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Lotus několik měsíců před autosalonem v Paříži oznamoval úsvit nové éry. Ten skutečně nastal a přehlídka prototypů budoucích modelů v čele s novým Espritem zastínila nejen současné modely značky ale prakticky všechny konkurenty.

Na nástupcem Lotusu Esprit, jehož klínovitou karoserii má na svědomí Giorgetto Giugiaro, se čekalo dlouho. V Paříži se konečně představil koncept supersportu, který opět nese slavné jméno a má zamířit do sériové výroby.

Design dvoumístného kupé s motorem před zadní nápravou má na svědomí nový ředitel designu, jímž je od 4. ledna letošního roku italský Designér Donato Coco. Ten k britské značce přišel přímo z designérského centra automobilky Lotus, kde působil v roli šéfdesignéra.

Lotus díky spolupráci s automobilkou Toyota získal pro Esprit zážehový vidlicový osmiválec o objemu 5,0 litru, kterým je poháněn Lexus IS F. Britská automobilka si tuto pohonnou jednotku samozřejmě náležitě upravila pro své potřeby. Esprit má disponovat výkonem 405 kW (550 k) a točivým momentem 720 Nm. Omezovač otáček motoru bude zasahovat až při 8500 min-1.

S japonským osmiválcem bude spolupracovat sedmistupňová sekvenční převodovka s řazením pádly pod volantem. Kupé s pohotovostní hmotností 1450 kg má akcelerovat z 0 na 100 km/h za 3,5 s a dosahovat maximální rychlosti 330 km/h. Kromě standardního provedení Lotus již nyní slibuje verzi Esprit R s výkonem 456 kW (620 k).

Výroba nového Lotusu Esprit se má rozběhnout koncem roku 2012 a spuštění prodeje je naplánováno na začátek roku 2013. Cena se má pohybovat okolo 110.000 britských liber (zhruba 3.115.000,- Kč).

      

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)