Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lotus v Paříži neuvidíme

David Bureš
Diskuze (0)
Britský malovýrobce zatím nezdůvodnil, proč v Paříži nebude vystavovat.

Automobilka Lotus nebude vystavovat na letošním ročníku pařížského autosalonu. Hlavní město Francie přitom bylo před dvěma lety místem, kde značka odhalila své ambiciózní plány do budoucích let.

Již dříve zprávy z Lotusu naznačovaly, že se výrobce letošního autosalonu v Paříži nezúčastní. Nyní byla tato informace potvrzena organizátory veletrhu, mezi ohlášenými vystavovateli totiž značka Lotus chybí.

Je jasné, že Lotus tímto krokem ušetří, což je zřejmě hlavní důvod, proč v městě nad Seinou nebude tato firma vystavovat. Vždyť Lotus má finanční problémy, v dubnu se hovořilo o tom, že má dluhy ve výši 200 milionů liber (asi šest miliard korun).

Dva roky mezi dvěma ročníky pařížského autosalonu ukazují, jakým vývojem tato firma za tuto dobu prošla. Na podzim 2010 pod vedením šéfa Danyho Bahara byl představen ambiciózní plán, který počítal s mohutnou modelovou ofenzivou. Právě koncepty šesti chystaných vozů byly odhaleny v Paříži.

To o takřka dva roky později, v létě 2012, už budoucnost Lotusu vypadá jinak, místo široké palety modelů se spíše zdá, že firma zůstane malovýrobcem jako dosud. Dany Bahar byl vyhozen, údajně kvůli zpronevěře, nikdo ale tyto zprávy nepotvrdil. Kvůli finančním potížím pak není vůbec jisté, jak bude budoucnost Lotusu vypadat.

Zatím se sice pracuje na novém Espritu, zda jej doplní i další modely, už není jasné. Navíc se v minulých měsících hovořilo o tom, že by Lotus mohl být prodán do čínských rukou. Firma DRB-Hicom, nový vlastník Protonu, pod nějž Lotus spadá, sice prodej britského malovýrobce odmítl, její vedení ale může svůj názor kdykoliv změnit.

David Bureš
Diskuze (0)