Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Luxusnější Volvo byste dnes hledali marně. Na první pohled to ale není znát

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Limitovaná edice cílí na prémiovou klientelu, které nabízí samostatná zadní sedadla s masážními funkcemi, komfortními polštářky a nechybí ani chladička.

Automobilka Volvo v Šanghaji představila speciální čistě elektrické SUV EX90 Excellence, které by podle jejích slov mělo posunout luxusní zážitek na novou úroveň. Nejde přitom pouze o koncept, ale o limitovanou edici, která cílí na zákazníky, kteří preferují komfortní cestování na zadních sedadlech.

Na první pohled přitom EX90 Excellence nedává svou výjimečnost příliš najevo. Od jinak sedmimístného SUV se liší především elegantním dvoubarevným lakováním, 22palcovými kovanými koly se speciálním designem, lehce vylepšenou aerodynamikou a zvýšena měla být i tuhost vozu, což by se mělo podepsat na lepší ovladatelnosti.

Video se připravuje ...

Největší změny se odehrály v kabině, kde tradiční druhou a třetí řadu sedadel nahradila dvě oddělená křesla s komfortními polštářky. Křesla odděluje středová konzola, do které je integrována chladnička nápojů. Do vrchního dřevěného dekoru navíc designéři ukryli ovládání komfortních funkcí, tedy třístupňového vyhřívání a masáže s pěti úrovněmi.

Mezi ovládacími tlačítky pak vidíme krystal Orrefors, který funguje jako přepínač pro dávkovač parfémů, s možností výběru ze tří typů. Smyslový zážitek by pak mělo podtrhnout a dokreslit ještě ambientní osvětlení kolem celé kabiny, díky čemuž by si měla posádka vzadu užít perfektní odpočinek.

Zákazníci si mohou vybrat z čalounění vlněnou směsí nebo materiálem Nordico. Vlna vyráběná s ohledem na udržitelnost přitom vypadá fantasticky, materiál Nordico by pak měl být vytvořen z textilií vyráběných z recyklovaných materiálů, jako jsou PET láhve a biologický materiál z lesů ve Švédsku a Finsku.

Vedle komfortní výbavy ale automobilka nezapomíná zmínit ani tu technologickou, včetně 14,5“ infotainmentu, 5G konektivity, OTA aktualizací, audia Bowers & Wilkins s Dolby Atmos a 3D zvukem, atd.

Video se připravuje ...

Pohon modelu EX90 Excellence má zajišťovat pohonné ústrojí s dvojicí elektromotorů, specifikaci však automobilka nezveřejnila. Dojezd na jedno nabití by se měl pohybovat okolo 650 kilometrů, bavíme se však o hodnotě podle čínského měřícího cyklu CLTC.

Vůz bude dostupný nejprve na čínském trhu, kde má cílit především na prémiové zákazníky, kteří se nechávají vozit řidičem. Značka navíc kromě luxusu slibuje i maximální bezpečnost. Jak ostatně uvádí v tiskové zprávě, EX90 Excellence má být tím nejbezpečnějším čtyřmístným vozem, jaký kdy postavila.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme