Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

MAN: Vánoční tahače vyrážejí na cestu

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
MAN již tradičně vysílá v období adventu na cesty dvojicí vánočních kamionu. Letos kromě Německa zamíří i do Rakouska a Polska.

Letošní cesta dvojice souprav s tahači MAN TGX začne první adventní neděli 27. listopadu a skončí na Štědrý den. Trasa cesty povede ze Stuttgartu přes Hamburg, Lipsko, Drážďany, Halle, Nuremberg, Altensteig, Kaufbeuren, Landshut a Augsburg do Mnichova. Kromě toho se zastaví i v podnicích společnosti MAN v Plauenu, Salzgitteru, Starachowicích, Krakově, Poznani a Steyru.

Kamiony na své cestě zamíří do dětských nemocnic, školek, dětských domovů a dalších sociálních institucí, kam přivezou dětem dárky. Ve vybraných městech se zúčastní i vánočních trhů a jejich trasu bude možné sledovat na internetu.

Letošní vánoční kamiony stejně jako v předchozích letech připravili učňové z MAN Truck & Bus AG v Mnichově. Ti pro letošní jízdu upravili dvojici tahačů MAN TGX 18.540 4x2H s volitelným hydrostatickým pohonem přední nápravy MAN HydroDrive.

Oba tahače jsou poháněny vznětovými řadovými šestiválci D2676, které splňují emisní normu Euro 5. Ty představují nejvýkonnější šestiválcovou motorizaci pro řadu TGX a z objemu 12,4 litru poskytují výkon 397 kW (540 k) a točivý moment 2500 Nm.

Výzdoba kamionů v červeném metalickém laku je velmi podobná té loňské a opět je použito 200 metrů světelných řetězů, schopných odolat rozmarům počasí i průjezdu myčkou. Masky obou tahačů jsou orámovány stovkami světelných diod. Namísto vloček jsou však letos kabiny ozdobeny hvězdami.

Zcela jiná ji výzdoba návěsů. Ty loňské na sobě měly fotografie dětí ze školky MAN v Mnichově. Letos návěsy na svých bocích vezou soby a vánoční pozdravy v šesti jazycích - Frohe Weihnachten – Merry Christmas – Feliz Navidad – Joyeux Noël – Wesołych Świąt – Buon Natale.

Novinkou letošního roku bude blog, na němž bude možné sledovat cestu kamionů a budou na něm zveřejňovány fotky a videa z míst, kde se kamiony zastaví. V internetovém obchodě společnosti MAN je navíc možné si objednat modely kamionů v měřítku 1:87 za 45,50 euro a 1:50 za 91,70 euro. Z každého prodaného modelu věnuje MAN jedno euro na SOS dětské vesničky.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)