Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Maruti Suzuki: Největší indická automobilka překročila 10 milionů

Diskuze (0)
Maruti Suzuki za 27 let vyrobil 10 milionů aut. Ještě letos by měl přibýt další milion.

Vládcem indického trhu s automobily je Maruti Suzuki. Místní dceřiná společnost japonského Suzuki Motor Corporation dlouhodobě drží 50% podíl na indickém trhu a vykazuje neustálý růst počtu prodaných aut.

Původní společnost Maruti Udyog Limited byla založen v roce 1981. O rok později byla podepsána dohoda o spolupráci se Suzuki a už v roce 1983 bylo vyrobeno první auto. Jednalo se o model Maruti 800 (místní verze tehdejšího Suzuki Alto), jehož výroba trvá dodnes.

Tehdy se v Indii ročně prodalo 70 tisíc aut, dnes jen samotné Maruti Suzuki prodá za měsíc víc než 100 tisíc kusů.

Tradicí se stalo vyrábět paralelně staré a nové generace modelů – ty v Evropě již vysloužilé představují na indickém trhu cenově dostupnější alternativu k moderním konstrukcím.

V aktuálním portfoliu Maruti Suzuki se tak vedle sebe ocitá hned tři generace modelu Alto: původní Maruti 800 z 80tých let, Alto a Alto K10 z počátku poslední dekády a také nejnovější A-Star. Ten známe i z Evropy jako aktuální generaci Suzuki Alto, právě z Indie se dováží i k nám.

Maruti také dodnes vyrábí WagonR, dále legendární Samurai (jmenuje se Maruti Gypsy King) nebo dvě starší generace malé dodávky Carry (obchodní názvy Omni a Eeco). Kromě toho si mohou Indové koupit všechny modely, které se prodávají i v Evropě (Swift ještě v provedení předchozí generace), a také jednu místní specialitu – sedan na bází Swiftu Maruti Suzuki DZire.

Diskuze (0)