Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Maruti Suzuki Swift DZire: Kufrový svišť si zašel na kosmetiku

Aleš Dragoun
Diskuze (6)
Swift DZire se v Indii vyrábí a nabízí šest let. Aktuální provedení neminuly drobné změny vzhledu, posíleny byly i výbavy.

Indická dceřiná společnost japonského výrobce představila Swift DZire na základě předchozí generace hatchbacku už v březnu 2008 a mezi zákazníky si našlo značnou oblibu. Ve své domovině se jednalo vždy o jeden z nejprodávanějších modelů vůbec. Současné provedení se ukázalo v lednu 2012. Uplynuly dva roky, je tedy čas na první kosmetické změny. Poněkud problematického napojení kratičké stupňovité zádě se sice auto nezbavilo, ale je pravda, že aktuální generace vypadá přece jen lépe než ta původní.

Proč se u Maruti rozhodli odvodit takové karosářské provedení, je naprosto zřejmé. V Indii jsou sedany na bází mini a malých vozů velmi populární. Model 2014 se od toho předchozího zvenčí prakticky nijak neliší. Základní, celkem jednoduché linie designu zůstaly. Přibyla nová litá kola, rozšířila se paleta laků karoserie a dražší modely dostanou více chromu. V některých zemích budou k mání diody pro denní svícení, které známe i z evropského Swiftu. Dosud na ně mohli zákazníci zapomenout. Interiér se dočkal nového čalounění a úpravy některých ovladačů, například těch na volantu pro audio. Vývozní verze DZire sou poháněny zážehovou dvanáctistovkou VVT s výkonem 69 kW a turbodieselem 1,3 l s 55 kW. Zatímco benzinový motor může mít kromě přímo řazené převodovky i čtyřstupňový automat, naftový jen manuál.

Na firemních snímcích je vyobrazena jihoafrická specifikace. Ano, DZire (název pochází z anglického slova „desire“ - touha) se skutečně rovněž exportuje. Její zajímavostí je absence mlhovky v zadním nárazníku. V JAR evidentně není povinná.

Aleš Dragoun
Diskuze (6)
2. 3. 2014 19:43
Re: hmlovka vs. brzdove svetlo
Děkuji za upozornění, máte opravdu, je to mlhovka. Omlouvám se, opravil jsem.
2. 3. 2014 19:25
Re: Malé auta
Tak v Indii jsem DZirů viděl dost a zejména v naftě.
Avatar - wakantanka
2. 3. 2014 17:04
Re: swišť f sedanu....
Moji "favoriti" ako dod**ť inak pohľadný hatchback je C4 sedan, resp. v Európe nepredávaný 307 sedan. To oproti nim je fakt Fabka docela pekné auto >:D
2. 3. 2014 16:17
hmlovka vs. brzdove svetlo
No neviem, ale podla mna v zadnom narazniku chyba zadna hmlovka (ako je tomu v HB) a nie tretie brzdove svetlo... To je totiz umiestnene na spodnej hrane zadneho okna-je ho pekne vidno.
Avatar - twistedTSD
2. 3. 2014 15:15
swišť f sedanu....
..... je přímo brutální. Oproti tomu zlatá Fabia sedan. :-)