Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda opět poodhaluje svůj elektromobil, tentokrát ukazuje exteriér

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Premiéra prvního elektromobilu Mazda se kvapem blíží a automobilka poodhaluje stále více detailů. Po prvních záběrech interiéru se tak nyní konečně dostáváme i k záběrům exteriéru.

Tokijský autosalon bude opět plný zajímavých novinek z japonského automobilového průmyslu, největší pozornost médií se však upírá především k Mazdě, která by zde měla představit svůj první elektromobil.

Ten se dříve prezentoval v podobě konceptu e-TPV, který byl ukryt pod karoserií Mazdy CX-30. Už tou dobou se ale zdálo být jasné, že v produkční verzi se elektromobil dočká vlastních specifických tvarů. A ty nyní automobilka částečně poodhalila v modrém světle počítačové grafiky.

A i když známe jen hrubé rysy, můžeme si být jistí, že i design elektromobilu byl navržen v novém designovém jazyku Kodo, který se promítl do designu modelů Mazda 3 a CX-30. Ve spojení s elektromobilitou by však měl nový designový jazyk „prozkoumávat více směrů ve vztahu k futuristickým hodnotám a změnám životního stylu.

Podle vyjádření automobilky by měl být design nového modelu „nekompromisně jednoduchý“ a kromě kabiny ve stylu kupé by měl nabídnout i čelní stranu s přátelským výrazem a „unikátní koncept dveří.“ Z obrázku se pak zdá, že se pravděpodobně můžeme těšit na další čtyřdveřové elektrické SUV s pozvolna klesající zádí. Zvědavost však vzbuzuje zmínka o nevšedním konceptu dveří. Vrátí se snad neobvyklé sebevražedné dveře, které Mazda použila u RX-8 a BMW u modelu i3?

O technice jsme se bohužel nic nového nedozvěděli, podle zpráv webu The Drive by však nový elektromobil Mazda mohl být vybaven rotačním motorem Wankel, který by měl sloužit v roli systému k prodloužení dojezdu. Podle některých informací by však motor nemusel sloužit jen k dobíjení baterií, ale údajně i k roztáčení kol. Namísto klasického elektromobilu bychom se tak mohli dočkat hybridu s označením Mazda „XEV.“

Odpovědí na všechny otázky se však nejspíš dočkáme až 23. října, kdy má být nová elektrická Mazda oficiálně odhalena.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

28. 10. 2019 11:24
cotoje? :-O
ta boule na pravem zadnim blatniku je co? strilna pro kulomet?
Avatar - 3_diamanty
21. 10. 2019 18:57
nie je to tak davno
co som tvrdil ze ani mazda sa elektru nevyhne... a uz je to tu ... ta ja som jaky sikula kua :-[]