Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda nechává nahlédnout do interiéru nového elektromobilu

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Tokijský autosalon se pomalu blíží a Mazda tak začíná upozorňovat na premiéru svého prvního elektromobilu, který bude jednou z největších hvězd Tokyo Motor Show.

O připravovaném elektromobilu Mazda se často mluví jako o úplně prvním elektromobilu značky, pravda to však úplně není. Jak připomíná web Motor1, který upozornil i na nové video, Mazda už se jednou výrobě elektromobilů věnovala. V roce 2012 totiž vyrobila speciální sadu 100 kusů Mazdy 2, známé také jako Demio, s elektrickým pohonem. Elektromobily však nebyly na prodej a značky je pouze pronajímala.

Na říjnovém tokijském autosalonu, který odstartuje novinářskými dny již 23. října, tak Mazda představí svůj první masově vyráběný a volně prodávaný elektromobil. Ještě předtím se však můžeme těšit na sérii ukázek, kterými se automobilka pokusí zajistit novince dostatečnou pozornost. A před pár hodinami vyšla jedna z prvních.

Pouhých 15 sekund trvající spot sice neukazuje samotný elektromobil, nechává však nahlédnout do jeho interiéru, kde se automobilka pokusila v maximálně míře nabídnout ekologicky šetrné a udržitelné materiály. V samotném závěru pak můžeme vidět i středový panel s voličem automatické převodovky a otočným ovladačem multimediálního systému.

A zatímco prototyp elektrické Mazdy e-TPV byl ukryt pod karoserií crossoveru CX-30, podoba produkčního modelu je nám zatím neznámá. Podle nejčastějších spekulací by však opět mělo jít o crossover nebo XUV. Prototyp e-TPV (Electric Technology Prove-Out Vehicle) pak používal jeden elektromotor o výkonu 105 kW (143 k) s točivým momentem 265 Nm, který čerpal energii z 35.5 kWh lithium-iontové baterie.

Nevšední zajímavostí vozu by pak měl být ještě umělý zvuk motoru z reproduktorů, který by měl řidiči pomoci přivyknout na novou pohonnou jednotku. K podobnému kroku se přitom odhodlalo zatím jen poměrně malé množství výrobců elektromobilů.

Více se však dozvíme až 23. října, kdy Mazda nový elektromobil slavnostně odhalí.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme