Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mazda v Essenu: největší průvod MX-5 v historii

Aleš Jungmann
Diskuze (0)
V německém Essenu se o tomto víkendu uskutečnil pokus o vytvoření nového světového rekordu.

A pokus to byl úspěšný. Had pomalu jedoucích roadsterů dlouhý 3,2 kilometru, proplétajících se blízkým okolím průmyslového komplexu uhelného dolu Zollverein v Essenu, byl totiž vpravdě rekordní.

Celkově sice bylo účastníků akce okolo šesti stovek, přísná pravidla komisařů z Guinessovy knihy rekordů ohledně rozestupů či nutnosti být neustále v pohybu nakonec znamenala o něco nižší oficiální zápis než byl počet účastníků – přesně 459 vozů. I tak se ale podařilo starý světový rekord s přehledem překonat: v roce 2005 se na Novém Zélandu dal do pohybu průvod s „jen“ 249 Mazdami MX-5.

Celkem se na akci sešly MX-5 ze sedmnácti zemí světa, přičemž největší podíl měly pochopitelně vozy domácí – těch přijelo 463. Z Francie a Polska dorazilo shodně 22 automobilů, zahanbit se ovšem nedali ani členové českého MX-5 klubu, kteří do Essenu přivezli 15 aut, plus další dva vozy vyslala tuzemská Mazda (třetí největší zahraniční výprava). A právě mezi Mazdami s českou RZ se nakonec našla nejstarší Mazda MX-5 účastnící se srazu – původem americká Miata motoristické novinářky Věry Vostré registrovaná 17.7.1989 . Největší nájezd ze všech zúčastněných pak měl vůz ze Švýcarska – 344.624 kilometrů. No a ještě jedna perlička – nejdále to na sraz měla skupina deseti roadsterů z Moskvy; celých 2.800 kilometrů.

Až v Čechách nebo kdekoliv jinde po Evropě uvidíte Mazdu MX-5 s malou bílo-modro-černou samolepkou s nápisem Ich bin Weltrekord vězte, že jste právě potkali jednoho z mnoha set účastníků akce Mazda MX-5 Parrade v Essenu, která byla dalším dárkem ke 20. narozeninám kultovního roadsteru MX-5 značky Mazda.

A protože i já jsem hrdým majitelem Mazdy MX-5 a zároveň také účastníkem akce, budete si moci přečíst obsáhlou reportáž o cestě, překonání světového rekordu, zajímavé lekci německého jazyka pro pokročilé či o vášnivé servírce kousající kolegu do ucha v příštích dnech na stránkách Autofunu.

Aleš Jungmann
Diskuze (0)