Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

McLaren: Největší karbonová zakázka v historii

Diskuze (5)
McLaren objednal největší zakázku na karbonové monokoky v historii automobilového průmyslu. Dodavatelem bude Carbo Tech z rakouského Salzburgu.

Supersport McLaren MP4-12C, jehož vývoj je právě dokončován, bude jen jedním z modelů využívajících karbonový monokok. Automobilka McLaren Automotive objednala u rakouského specialisty na karbonové díly, Carbo Tech sídlící v Salzburgu, mokonoky v hodnotě 150 milionů Euro. Budou tvořit základ karoserie více modelů, všechny budou využívat karbonovou konstrukci MonoCell, která váží jen 80 kg.

Délka trvání zakázky bude osm let. MonoCell byl plně vyvinut McLarenem a automobilka chce snižovat výrobní náklady cestou sdílení této platformy napříč všemi budoucími modely. Mimochodem, podobnou strategii používá Aston Martin, v jeho případě však všechny modely sdílí architekturu VH tvořenou hliníkovými a karbonovými díly.

McLaren vybral jako dodavatele Carbo Tech, protože tato společnosti disponuje novou technologií připravenou specificky pro levnou výrobu monokoků. V nové továrně bude ročně vznikat až 4000 monokoků, a to již od příštího roku. Díky objednávce od McLarenu proto vznikne 100 nových pracovních míst.

Značka McLaren je průkopníkem používání karbonu v automobilovém průmyslu. Všechny její závodní monoposty od roku 1981 mají karbonové šasi, stejně tak i silniční supersport McLaren F1, který právě slaví 20 let. I v současné době využívají tento konstrukční postup jen nejdražší supersporty jako Koenigsegg CCX, Pagani Zonda nebo Aston Martin One-77. K levnějším výjimkám mezi sportovními vozy patří KTM X-Bow.

Doporučujeme
McLaren MP4-12C: Vývoj končí, sériová výroba se rozběhne ještě letos

Diskuze (5)
1. 6. 2010 20:52
Re: jes
Souhlas. Zpočátku jsem byl trochu rozpačitý ze vzhledu, ale nyní mi vzhled postupně "sedá". A nemohu si odpustit malé rýpnutí do naprosto dokonalého stroje... Proti 458 nepůsobí tak zvláštně disharmonicky. Záměrně nepíši teatrálně, protože u 458 bych teatrálnost rozhodně nepoužil, ale spíše funkčnost by bylo to správné slovo.
Avatar - da_b0mb
1. 6. 2010 17:13
Re: jes
jsem na tom podobně...počáteční zklamání ustupuje
Avatar - robertPLUS
1. 6. 2010 13:09
jes
z toho mclaraneu sala zvlastny klud, sebejistota. na zacatku som mal problem s jeho "nudnym" designom, ale zacina sa mi pacit cim dalej tym viac. je to proste atlet v obleku, elegan.. :yes:
1. 6. 2010 10:22
mcv
no, odvazuji se tipnout, ze brzy bude dalece nejvetsi karbonovou zakazkou ta na MCV od BMW ...
[odkaz]