Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mělké maďarské moře

Auto Tip Klassik
Diskuze (0)
Balaton je po Budapešti turisty nejnavštěvovanějším místem Maďarska. Láká rodiny s dětmi i rybáře, jachtaře, surfaře či cyklisty. V sezoně nabídne zábavu až do rána.

Letní sezona u maďarského „moře“ začíná každoročně první květnovou neděli Slavností rozvinutí plachet. Hlavními turistickými měsíci jsou však červen až srpen, kdy teplota vody málokdy klesá pod 22 stupňů a na mělčinách se mnohdy prohřeje až ke dnu na 27-28 stupňů. Sladká voda pak vyhovuje lidem s přecitlivělou pokožkou - její kvalita je i díky kontrolám výborná. Vážné nebezpečí však číhá na plavce v hluboké vodě. Bouřky přicházejí znenadání a zdejší vlny jsou nebezpečné i pro zdatné jedince. Před tímto rizikem varuje světelná signalizace.

Balaton má mnoho tváří a dovolenou si zde může naplánovat každý podle svých zálib. Jižní břeh, kde se dno jen zvolna svažuje, takže se lze brouzdat desítky metrů po kolena a dospělý stačí i několik stovek metrů od břehu, vyhledávají rodiny s dětmi a mládež. Nechybějí tu tobogany a skluzavky, k večerní a noční zábavě slouží kasina, diskotéky, noční kluby. Největším zdejším městem je Siofók, který se rozkládá podél pobřeží v délce mnoha kilometrů mezi letovisky Balatonvilágos na východě a Balatonszéplak na západě. Severní dno naopak spadá poměrně rychle do hloubky, už po pár desítkách metrů se dá v pohodě plavat. Zdejší pláže jsou tedy vhodné pro dobré plavce a rodiny s většími dětmi.

autotip autotip

Balaton potěší i romantiky nespočetnými vyhlídkami - vyhledávaným zážitkem je pozorování západu slunce z východního cípu jezera přes celou jeho hladinu. Okolí protkaly pěší stezky i cyklotrasy. Zábavu zde představují zejména výlety na lodích. Motorové čluny jsou zakázány, zbývají tedy plachetnice, windsurfing, pádlování a veslování či rybolov. Nejcennějším úlovkem je candát, ostatně hlavní lahůdka zdejších restaurací. Specialitou je také balatonská rybí polévka halászlé. Jak už to tak bývá, důležitý pro její chuť je co největší počet druhů ryb.

Východnímu cípu Balatonu zase dominují již poněkud pozapomenuté „sluneční lázně“. Pláže v obcích Kenese, Akarattya a Aliga jsou osluněny od časného rána až do pozdního odpoledne.

Jezero dělí takřka na dvě části poloostrov Tihany, na kterém stojí starobylý a historicky významný kostel a mají tu jedny z nejklidnějších balatonských pláží. Od jezera se dají také podnikat jednodenní výlety do historických měst (Veszprém, Székesfehérvár). Zvládnout se dá i návštěva Budapešti (cca 110 km).

Tip na výlet: Největší termální jezero v Evropě

Lázně Hevíz (Teplá voda) najdete jen několik kilometrů od jihozápadního cípu Balatonu. O jejich proslulost se postaralo stejnojmenné jezero, které je s plochou 4,4 hektaru největším termálním jezerem v Evropě. Voda ze dvou podzemních krasových pramenů (26 a 41 stupňů) s velkým obsahem síry se díky stoupání a klesání teplejší a studenější vody a také oválnému tvaru jezera celá pozvolna otáčí doprava. Díky tomuto dvojímu pohybu se reguluje teplota vody a rovnoměrně distribuují látky v ní rozpuštěné. Prameny jsou tak mocné, že se voda vymění během pouhých 28 hodin. Díky stálému pravotočivému proudění se mísí, takže má teplotu 33 až 35 stupňů, v zimě 24-26. Koupající (maximálně zde vydrží 20 minut) vlastně neplavou, ale vznášejí se na hladině pomocí kruhů nebo dřevěných destiček. Léčí i minerální skladba vody, která se používá také k pitné kúře při žaludečních potížích. Působí i estetické prožitky: indické rudé lekníny tu kvetou od začátku léta až do konce listopadu od konce 19. století a staly se symbolem Hévízu. Trhat se nesmějí, ale lze k nim přivonět.

autotip autotip

101 pokojů a unikátní knihovna

Ve východním cípu Balatonu v městečku Keszthely můžete navštívit třetí nejrozsáhlejší zámek v Maďarsku. Hrabě Tasziló Festetic chtěl uctít svou novomanželku a zvětšil plochu zámku na dvojnásobek, což znamenalo na 101 pokojů. V jižním barokním křídle najdete proslulou knihovnu Helikon s téměř sto tisíci exempláři včetně cenných historických map. Jedinečná je i sbírka publikací a map věnovaných Balatonu. Obdivuhodný je i nábytek a police z pozlaceného dubu vyrobené v roce 1801 místním řezbářem Jánosem Kerblem. Sousední muzeum Helikon vystavuje mj. kočáry a saně pro královskou rodinu.

Cesta z Prahy
Vzdálenost/čas/PHM Siófok 527 km, 06:30, 31,5 l/1025 Kč*
 Hevíz 490 km, 07:10, 29,5 l/960 Kč*
Mýto/známka/tunely 535 Kč (obě cesty)
Ubytování**
Hotel *** od 9500 Kč
Apartmán od 7500 Kč
Kemp od 2200 Kč
*Počítáno s cenou 32,50 Kč/l, **Rodina 2+2, týden, Maďarské dálnice a některé silnice první třídy jsou zpoplatněny mýtem.

Auto Tip Klassik
Diskuze (0)