Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Actros SLT a Arocs SLT pro těžkotonážní dopravu (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Na závěr obnovy své modelové palety těžkých nákladních vozidel, splňujících emisní normu Euro 6, si Mercedes-Benz nechal pro letošní rok uvedení dvojice speciálních tahačů.

Divize Mercedes-Benz CTT (Custom Tailored Trucks), sídlící v Molsheimu ve Francii, se již téměř patnáct let věnuje úpravám nákladních vozidel na míru podle přání zákazníků a stojí rovněž za vývojem a výrobou několika verzí těžkých třínápravových a čtyřnápravových tahačů Actros SLT a Arocs SLT. Odhalení této dvojice se uskutečnilo již koncem ledna, ale nyní Mercedes-Benz přidal další údaje, snímky a videa.

Při uvedení na trh nabízí Mercedes-Benz model Actros SLT se vzduchovým odpružením a konfigurací náprav 6x4 s rozvorem 3400 mm nebo 4000 mm. Druhá verze tohoto modelu má konfiguraci náprav 8x4 a rozvor 4000 mm.

Model Arocs SLT disponuje ocelovým odpružením a lze u něj volit z konfigurací náprav 6x4, 8x4, 8x6, 6x6 a 8x8. Rozvory náprav jsou pro šestikolové provedení k dispozici v délkách 3300 mm a 3900 mm. Osmikolové tahače mohou mít rozvor 3900 mm, 4200 mm a 4850 mm.

Arocs SLT s vyšší světlou výškou, vycházející z robustního modelu Arocs Grounder, je ideálním tahačem pro přepravu těžké těžební techniky při povrchové těžbě.

Pevný rám

Základem všech tahačů SLT je speciálně upravený rám, který vyniká robustností a možností úprav souvisejících s taháním nejrůznějších těžkotonážních nákladů. Pro vozidla se vzduchovým odpružením je použit rám rozšířený o 90 mm na celkovou šířku 834 mm. Tento rám se vyrábí z vysokopevnostní jemnozrnné oceli tvarované za studena. Širší stopa a tužší konstrukce zaručují zlepšené manévrovací schopnosti a lepší přilnavost k vozovce.

Tahače lze vybavit přídavnými robustními spojkami pro posunovací aplikace. K tomuto účelu se montuje nadstandardní upevňovací držák, který pak lze vybavit spojovací jednotkou pro velké zatížení. Přívěsový držák a spojovací jednotka pro velké zatížení jsou k dispozici jako nadstandard pro zadní konec rámu.

S pomocí vyvažovací plošiny vyrobené z pevné oceli, která vyvažuje hnané zadní nápravy, dosahují tahače do 250 tun trakce nezbytné pro snadné a plnění úkolů s potřebnou silou i v případě použití přívěsu s tažnou tyčí.

Dva druhy odpružení

Pro verze s nepoháněnými předními nápravami lze volit mezi továrními variantami náprav o nosnosti 7,5, 8 nebo 9 tun, jejichž standardní výbavou jsou kotoučové brzdy. Zadní nápravy vyrobené z litiny mají přípustné zatížení do 16 tun. V případě tří a čtyřnápravových vozidel s dvojitou zadní nápravou se používá prověřená náprava s průběžným pohonem v tandemové montáži, která je rovněž zkonstruována pro zatížení 16 tun.

Odpružení mohou zajišťovat hmotnostně optimalizované ocelové parabolické pružiny. V závislosti na hrubé hmotnosti vozidla lze přední i zadní pružiny vybavit čtyř nebo pětilistými svazky. Jako nadstandard jsou k dispozici tvrdší varianty pružin a zesílené stabilizátory. Pro Actros je k dispozici i vzduchové odpružení.

Výkonné šestiválce

K pohonu těžkých tahačů slouží šestiválcové motory OM 473 o objemu 15,6 litru ve třech výkonových verzích, splňujících emisní normu Euro 6. Ty poskytují 380 kW (517 k), 425 kW (578 k) a 460 kW (625 k). Točivý moment těchto motorů vrcholí hodnotami 2600 N.m, 2800 N.m a 300 N.m vždy při 1100 min-1.

Mercedes-Benz u těchto motorů vyzdvihuje vstřikovací systém common-rail vybavený posilovačem tlaku X-Pulse, vstřikujícím palivo do spalovací komory pod tlakem až 2100 bar.

Za mimořádnou výkonovou charakteristikou použitých motorů stojí turbokompoudní technika. Za výfukovým turbodmychadlem je totiž umístěna druhá turbína, využívající zbývající energii výfukových plynů k dalšímu zvýšení účinnosti. Získaný točivý moment se přenáší na klikový hřídel.

Řidič cítí přínos tohoto řešení v ještě spontánnější reakci motoru již při nízkých otáčkách. Zároveň dochází při vysokém zatížení, typickém pro provoz tahačů těžkotonážních nákladů, k snižování spotřeby paliva.

Šestnáct stupňů

Společnost motorům OM 473 dělá zdokonalené automatizované řazení Mercedes PowerShift 3 v kombinaci s 16stupňovou převodovkou optimálně konfigurovanou pro dlouhé jízdy nízkými rychlostmi. Standardem je spojka s turboretardérem, spojující funkce hydrodynamické spouštěcí spojky a primárního retardéru do jediného komponentu.

K přednostem spojky s turboretardérem patří snížení emisí i hluku a hmotnosti asi o 80 kg ve srovnání s konvenční spojkou s konvertorem točivého momentu a integrálním primárním retardérem, který v kombinaci s vysoce výkonnou motorovou brzdou dodává brzdný výkon až 750 kW.

Motorová brzda nových těžkých tahačů se ovládá pákou na sloupku řízení a poskytuje brzdný výkon 350 kW. Tato třístupňová motorová brzda snižuje opotřebení a zvyšuje bezpečnost a kontrolu nad vozidlem při jízdě z kopců. Na přání je k dispozici i provedení s brzdným výkonem 475 kW.

Aby bylo možné stoprocentně využít výkon motoru a výhody spojky s turboretardérem i v těch nejnáročnějších podmínkách, jsou nové tahače vybaveny speciálním chladícím systémem, namontovaným do vertikální soustavy sestav za kabinou.

Dvě kabiny

Pro Actros SLT i Arocs SLT jsou k dispozici dvě verze kabiny. První je BigSpace s rovnou podlahou vnitřní výškou 1990 mm a šířkou 2500 mm, která disponuje velkým prostorem pro pohyb i ukládání věcí, což Mercedes-Benz demonstruje hodnotou objemu interiéru 5700 litrů a úložným prostorem o objemu 890 litrů.

Druhá nabízená kabina nese označení GigaSpace a má stejnou šířku jako BigSpace. Její interiér ovšem nabízí zcela rovnou podlahu a vnitřní výšku 2130 mm. Objem vnitřního prostoru je o 920 litrů větší pro zavazadla je k dispozici o 50 litrů úložných míst více.

Obě kabiny se snaží nabídnout rozdělení vnitřního prostoru na pracoviště řidiče a odpočinkovou část. Místo řidiče nabízí ergonomicky dobře zvládnutou palubní desku a sedadloposkytující vysoký cestovní komfort při dlouhých cestách.

V odpočinkovém prostoru nechybí standardně dodávané lůžko s rozměry 750x2200 mm a množství uzavřených i otevřených úložných prostor. V nabídce jsou pak široké možnosti rozšíření standardní výbavy od druhého lůžka až po chladničku.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)