Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Antos Euro VI pro boj s ohněm

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Mercedes-Benz představil šestici nových hasičských vozidel na základech modelu Antos 1843, která budou využívat hasiči v jeho vlastních výrobních podnicích.

Mercedes-Benz představil veřejnosti modelovou řadu Antos poprvé na podzimním veletrhu užitkových vozidel v Hannoveru v roce 2012. Automobilka ji uvedla jako první řadu těžkých nákladních vozidel nad 18 t vyvinutou přímo pro krátké trasy.

Vozidla modelové řady Antos jsou ovšem využívána i v řadě jiných rolí, čehož důkazem může být i tato šestice hasičských vozidel, z nichž jsou tři určeny pro využití v závodě automobilky Mercedes-Benz v Sindelfingenu a tři jsou přiděleny do podniku ve Stuttgart-Untertürkheimu.

Za základ hasičských speciálů posloužil model Antos 1843 s konfigurací podvozku 4x2 a přeplňovaným vznětovým řadovým šestiválcem OM 470 v provedení Euro VI.

Motor o objemu 10,7 litru, disponující výkonem 315 kW (428 k) při 1800 min-1 a točivým momentem 2100 N.m při 1100 min-1, spolupracuje s dvanáctistupňovou převodovkou s automatizovaným řazením Mercedes PowerShift.

Hasičská nástavba od společnosti Rosenbauer je tvořena nádrží o objemu 2500 litrů vody a 200 litrů pěniva a množstvím úložných prostor pro vybavení k hašení požáru. Na nástavbě je umístěno vodní dělo s průtokem 2400 litrů za minutu.

Mercedes-Benz vyrábí vozidla modelové řady Antos spolu se zástupci řad Actros, Arocs a Atego ve Worthu. Výroba hasičských nástaveb a dalšího záchranářského vybavení rakouské společnosti Rosenabuer je umístěna v Leondingu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)