Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Citan: Nová kompaktní dodávka oficiálně

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Mercedes-Benz zveřejnil první oficiální informace o zcela novém kompaktním užitkovém modelu, vyvíjeném ve spolupráci s aliancí Renault Nissan.

Mercedes-Benz má v současnosti ve své nabídce tři modelové řady lehkých užitkových vozidel. Těmi jsou Vito, Sprinter a Vario, které konkurují modelům jako je VW Transporter, Fiat Ducato nebo Renault Master. Stuttgartské automobilce, ale stále chybí kompaktní dodávka, která by stála přímo proti vozům, jakými jsou Citroën Berlingo, Fiat Doblo a Renault Kangoo.

U Mercedesu tuto skutečnost samozřejmě velmi dobře vědí a hodlají se koncem letošního roku pustit do boje s konkurencí v této kategorii. Zcela nový model Citan, jméno je složeninou ze slov City a Titan, se představí letos v září na IAA užitkových vozidel v Hannoveru.

Německá automobilka prozatím uvolnila pouze tři skici, které naznačují podobu exteriéru i interiéru. Mercedes-Benz sice spolupráci s aliancí Renault-Nissan na tomto modelu oficiálně nezmiňuje, ale Citan má být spolu s novou generací Kangoo výsledkem společného vývoje. Tuto neoficiální informaci do jisté míry podporují i samotné skici, na nichž je vidět, že například tvar A-sloupků i bočních oken je nápadně podobný současnému Kangoo.

Mercedes-Benz v tiskové zprávě doprovázející skici Citanu zdůrazňuje, že novinka nabídne stejně kvalitní zpracování a materiály jako současné užitkové modely značky. Paleta pohonných jednotek má nabídnout moderní zážehové a vznětové motory s technologií BlueEfficiency. V plánu je i čistě elektřinou poháněná verze.

Citan má být vedle čistě užitkové verze nabízen i v kombinovaném provedení pro převoz osob i nákladu a také jako multifunkční osobní vůz. Právě v této verzi by se měla novinka stát ideovým nástupcem nepříliš úspěšného modelu Vaneo vyráběného v letech 2002 až 2005. Ten využíval sendvičovou koncepci první generace třídy A, ale pro nezájem zákazníků skončil a na jeho místo nastoupila třída B.

Mercedes-Benz chce s Citanem získat 5% podíl na evropském trhu v kategorii kompaktních užitkových a multifunkčních vozů. Podle údajů automobilky od poloviny 90 let dvacátého století tato kategorie narostla na 700.000 prodaných automobilů.

Mercedes-Benz.auto.cz: Vše o značce Mercedes-Benz na Auto.cz

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)