Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz CLE - éčko jako coupé

Petr Bambas
Diskuze (2)
Mercedes v současnosti intenzivně pracuje na netradiční podobě auta, které by mělo navazovat na čtyřdveřové kupé populární v 70. a 80. letech hlavně ve Spojených státech...

Čtyřdveřové kupé s trojcípou hvězdou na kapotě se bude po evropských silnicích prohánět nejdříve v roce 2004. Německá automobilka Mercedes-Benz v současnosti intenzivně pracuje na netradiční podobě auta, které by mělo navazovat na čtyřdveřové kupé populární v 70. a 80. letech hlavně ve Spojených státech. Nescházelo přitom mnoho a dobrý nápad Mercedesu vyfoukla konkurenční německá automobilka Audi, která před časem na vývoji kupé také pracovala. Nakonec však v Ingolstadtu dali přednosti vývoji klasického sportovního kupé Audi a tak má Mercedes-Benz volné pole působnosti.

Konstruktéři Mercedesu podobu čtyřdveřového kupé pochopitelně tají, přesto je známo to, že by mělo vycházet z limuzíny třídy E. Linie střechy však bude u kupé mnohem pozvolnější a přední i zadní sklo bude mít větší sklon.

V prvních návrzích kombinace limuzíny a kupé byla bezrámová boční okna a chyběl i prostřední sloupek karosérie. Nad kreativitou konstruktérů však nakonec zvítězila bezpečnost pasažérů, Mercedes Benz CLE proto boční sloupek mít bude a bezpečnostní pásy budou tradičně připevněny ke karoserii. Kupé tak bude nejenom bezpečné, ale na první pohled zvenku i elegantní – boční sloupek bude při zavření dveří ukryt za bezrámovými okny.

Světová premiéra nového kupé Mercedesu proběhne na jaře roku 2004 na autosalónu v Ženevě a do roka a do dne od premiéry by měla začít i jeho sériová výroba. Netradiční vozítko bude mít pod kapotou benzínové nebo dieselové, šesti a osmiválcové motory s výkony 231 – 326 koní. Mercedes-Benz CLE bude stát kolem 50.000 Euro a jeho noví majitelé se mohou těšit na vzduchové pérování Airmatic nebo na xenonová světla se speciálním natáčecím zařízením do zatáček.

Jak by mohl vypadat tento vůz najdete v podobě retuší zde.

Petr Bambas
Diskuze (2)