Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz S600 Royale je jediný na světě, možná dobře

Mirek Mazal
Diskuze (0)

Zakázkový mercedes protíná několik historických etap německé automobilky. Individuální stavba vznikla v jediném provedení, možná proto poutá pozornost více než cokoliv jiného na silnicích.  

Opulentní Mercedes-Benz S600 Royale byl premiérově spatřen na Azurovém pobřeží, následně se objevil v Kalifornii. Fotky zvláštně doladěné limuzíny mohli lidé komentovat na sociálních sítích od roku 2015, záhy snímky bizarního korábu zmizely. Nové důkazy o existenci kýčovitého Mercedesu poskytl fotograf vystupující pod přezdívkou „Effspot“.

Milovník aut sledující scénu přes objektiv fotoaparátu nafotil i natočil detaily tajemného sedanu pokrytého chromem na místech, kde běžná výroba zrcadlením šetří. Záběry extravagantního luxusu zachycují kvalitu řemeslného zpracování, pomineme-li subjektivní rozpaky z množství lesklých ploch, je třeba uznat větší exkluzivitu jednokusového mercedesu než drahých sporťáků a jiných limuzín.

Jednokusová verze S600 Royale poutá pozornost více než všechna Ferrari, Lamborghini, BMW a Mercedesy dohromady. Možným důvodem jsou neokoukaná tvarová řešení kombinovaná s některými liniemi připomínající klasické Mercedesy třídy S. Vzhled současného jednorázového provedení byl inspirován majestátní řadou W100, dědictví nejluxusnějších vozů 60. a 70. let bylo doplněno dnešními prvky automobilového designu.

Návratem do minulosti jsou například obdélníkové rámy zadních oken. Za zřetelné retro detaily lze označit i leštěné disky kol plné výplně nebo noblesní mřížku chladiče. Moderní éru návrháři připomněli předními světlomety ze sportovního SLS AMG, duchovní nástupce Gullwingu poskytl i zadní lampy orámované jak jinak než chromovým zdobením. Boční větrací otvory podobné žábrám odkazují pro změnu na SLR McLaren.

Nečekaná jsou čirá zadní skla, která bez obvyklého tónování dovolují nahlédnout do vnitřních prostor zakázkového obýváku. Kabina plná béžové kůže pochází z třídy S W222, proto nechybí okázalé materiály, maximální odhlučnění, dostatek místa a hi-tech vychytávky včetně masážních křesel či obrazovek napojených na koncertní ozvučení.

Autorem individuálně poskládaného mercedesu od americké firmy Galpin Auto Sports by mohl být Henrik Fisker, ovšem zvěsti nebyly potvrzeny stejně jako chybí informace o podvozku a motoru. Vzhledem k názvu S600 Royale se nabízí hnací ústrojí pro Mercedes-Maybach S600, což by znamenalo opět vrchol možného ve formě šestilitrového vidlicového dvanáctiválce o výkonu 530 koní (390 kW) a točivém momentu 830 Nm.

Mirek Mazal
Diskuze (0)

Doporučujeme