Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz slaví milník v historii výroby v Turecku

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Z výrobního závodu v tureckém Aksaray vyjelo od spuštění produkce již 200.000 nákladních vozidel značky Mercedes-Benz.

V první polovině letošního prosince sjel z montážní linky v Aksaray již dvěstětisící nákladní Mercedes-Benz od zahájení provozu v tomto podniku v roce 1986. Jubilejním vozidlem se stal bílý tahač, zastupující modelovou řadu Axor.

Turecko je pro divizi Mercedes-Benz Trucks největším třetím trhem na světě po Brazílii a Německu. V loňském roce zde německá značka prodala zhruba 17.000 užitkových vozidel a závod Aksaray je klíčovou součástí její sítě výrobních podniků, zaměřených na produkci nákladních automobilů.

Společnost Mercedes-Benz Türk byla založena v Istanbulu v roce 1967 a v následujícím roce zde byla spuštěna výroba autobusů pro turecký trh. Závod Aksaray zahájil výrobu nákladních automobilů v roce 1986 a v průběhu následujících let se stal nejvýznamnějším zaměstnavatelem v regionu.

V současné době zdejší výrobní linku opouští vozidla modelových řad Actros, Axor a Atego, z nichž většina míří na turecký trh. Rozloha tohoto podniku, ležícího 230 km jihovýchodně od tureckého hlavního města Ankary, je 560.000 m2 a pracuje v něm okolo 1700 zaměstnanců.

Od roku 1986 bylo do závodu Aksaray investováno 310 milionů Euro a poslední velkou investici představuje 20 milionů Euro do nové výrobní haly, přidávající 10.000 m2 pracovního prostoru. Díky této nové hale může podnik, který je od roku 2003 držitelem certifikátu ISO, zvýšit svou roční výrobní kapacitu na 17.500 vozidel.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)