Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Travego: Nová generace sedadel

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Mercedes-Benz na letošním IAA v Hannoveru představil mimo jiné i novou generace sedadel pro zájezdové autobusy.

Prvním autobusem značky Mercedes-Benz vybaveným novou generací sedadel, která je výsledkem vlastního vývoje, se stal zájezdový autobus Travego M. Při vývoji byl kladen důraz na bezpečnost i pohodlí cestujících. Zároveň byla věnována pozornost funkčnosti, variabilitě a snížení hmotnosti.

Nová sedadla si sice ponechala obvyklého označení Travel Star Xtra (TSX), které doplňuje pojmenování čalounění Softline nebo Luxline, ale se svými předchůdci nemají jinak vůbec nic společného.

Design nových sedadel má podle tiskových materiálů společnosti představovat ideální spojení vzhledu a funkce. Ovládání sedadla s jednoduchou obsluhou pro přestavení sedadel u chodbičky a nastavení sklonu opěradla je integrováno do elegantních bočních krytů vyrobených z hliníku.

Nový tvar má opěradlo i sedák, který je poprvé uložen na odpružené konstrukci. Jednoduchý systém má umožnit jejich snadnou výměnu pro případ čistění nebo oprav čalounění. K pohodlí cestujících mají přispívat nové ergonomicky tvarované opěrky na ruce s patentovaným mechanismem odklápění.

Prošití nového čalounění umožňuje celou řadu variant materiálů, tvarů i barev. Výsledkem má být lepší vzhled a širší možnosti individualizace. Ta nemá podle tiskových materiálů díky modulovému systému téměř žádné hranice.

Pro autobusy s kombinovaným použitím v linkové a zájezdové dopravě zkonstruovali vývojáři jak sedadla se sklopnými sedáky, tak rovněž výkyvná sedadla.

Příkřejší úhel opěradel v nulové pozici usnadňuje cestujícím vstávání. Pokud je opěradlo skloněné, vrátí se po opuštění sedadla do původní polohy. Novinkou u všech sedadel je upevnění zámků bezpečnostních pásů na straně u chodbičky. To usnadňuje jejich zapínání i odepínání pro cestující, kteří sedí u okna, a zároveň v případě nehody přístup záchranářů.

Podstavec sedadla je vyroben z lehkého dvoutrubkového rámu z hliníku. Společně s novým uložením sedadel to zabraňuje jejich kmitání pokud nejsou za jízdy zatížena. Díky použití lehkých materiálů výrazně klesá hmotnost jednotlivých dvousedadel. U zájezdového autobusu o délce 12 metrů v tříhvězdičkovém provedení činí tento pokles hmotnosti celkově až 70 kg.

Sedadla namontovaná v autobuse Travego M vystaveném na letošním IAA byla v provedení Travel Star Xtra (TSX) s dvoubarevným čalouněním Luxline a koženými opěrkami hlav ve stříbrné barvě.

Mercedes-Benz nabízí řadu možností vybavení sedadel v podobě látkových kapes na opěradlech, nožních opěrek, sklápěcích stolků, číslování sedadel, háčků na zavazadla a mnoha dalších doplňků.

Nová sedadla Mercedes-Benz budou v následujících měsících postupně instalována do všech nových zájezdových i linkových autobusů.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)