Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz Unimog U 20: Hasičský speciál pro Lucembursko

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Nejmenší zástupce řady Unimog s označením U 20 se představil se speciální cisternovou nástavbou pro hasiče.

Mercedes-Benz Unimog U 20 s hasičskou cisternovou nástavbou od společnosti Gimaex-Schmitz Fire and Rescue GmbH z Wilnsdorfu zařadil do svých služeb Úřad civilní ochrany v Lucembursku.

Kompaktní rozměry Unimogu U 20 spolu se schopností zdolávat náročný terén jsou ideální pro hasičské vozidlo využívané například při lesních požárech. Vůz připravený pro Lucembursko je dlouhý 5,50 m, vysoký 2,90 m, široký 2,15 m a má rozvor náprav 2,70 m.

K pohonu Unimogu U 20 slouží za přední nápravou uložený čtyřválcový turbodiesel OM 904 LA o objemu 4250 cm3 s výkonem 110 kW (150 k) při 2200 min-1 a točivým momentem 610 Nm. S motorem spolupracuje manuální převodovka s osmi rychlostními stupni pro jízdu vpřed a šesti pro jízdu vzad.

Standardem je stálý pohon všech kol, portálové nápravy pro zvýšení světlé výšky a uzávěrky diferenciálů na obou nápravách i mezi nimi. Zdolání náročného terénu usnadňují i nájezdové úhly - 27° vpředu a 30° vzadu. K dobrým jízdním vlastnostem přispívá i rozložení hmotnosti. Nádrž na vodu s kapacitou 2.000 litrů je u vozidla s maximální hmotností 9,3 tuny umístěna přímo za kabinou a technika hasícího zařízení je až za ní.

Společnost Gimaex-Schmitz instalovala do nástavby systém One Seven. Pod tímto označením se ukrývá hašení pěnou vytvářenou pomocí stlačeného vzduchu. Tento systém využívá stlačený vzduch pro přidání pěnidla do vody a jednoduše řečeno vytvoří sedm bublin pěny z jedné kapky vody. Ze 2.000 litrů vody tak mají hasiči k dispozici 14.000 litrů hasiva.

Výhodou systému je možnost převozu velkého množství hasicí látky kompaktním vozidlem a také zvýšení účinnosti vody až o 80 %.

Čerpadlo poháněné motorem Unimogu U 20 umožňuje hašení požáru i za jízdy a má výkon 1000 litrů za minutu při tlaku 10 bar. Kromě hasičské nástavby na zádi je součástí výbavy i vpředu umístěny naviják, který utáhne až 5.400 kg.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)