Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Benz už láká na nové GLB. Až sedmimístné SUV se představí v létě

David Bureš
Diskuze (0)

Nový člen rodiny kompaktních Mercedesů bude až sedmimístné SUV vycházející ze stejnojmenného konceptu, představeného letos v Šanghaji.

Mercedes-Benz už začíná lákat na premiéru nejnovějšího rozšíření své modelové nabídky. Chystaná novinka se jmenuje GLB a půjde o kompaktní SUV s platformou MFA, které poskytne místo až pro sedm cestujících. Zatím je tu první upoutávka.

Jak už to tak u takových materiálů bývá, z auta není vidět moc, naznačená silueta ale dokazuje dřívější zprávy, že sériové auto bude mít hodně blízko konceptu GLB, představeném na letošním autosalonu v Šanghaji. Slogan doplňující fotografii „inteligentní jako chytrý telefon a praktický jako švýcarský nůž“ pak dává najevo, že tento vůz bude chtít myslet hlavně na praktičnost.

Automobil totiž vznikl místo původně zamýšleného MPV, které mělo být prodlouženou variantu dnes už prodávané třídy B. Z něj má převzít prostornou kabinu, zabalenou do karoserie SUV, která je v dnešní době zkrátka módnější než velkoprostorová auta.

Základ poskytne platforma MFA sdílená s dalšími kompaktními Mercedesy, s níž souvisí také moderní interiér s digitálními displeji. Oproti hatchbacku třídy A bude mít však natažený rozvor o 100 mm (na celkových 2.829 mm). Délkou 4.630 mm se pak přiblíží dokonce většímu GLC (4.654 mm), které však nemá sedmimístnou variantu.

S použitou architekturou bude souviset i nabídka motorů. Základem bude benzinová třináctistovka vyvinutá ve spolupráci s Renaultem. V základním modelu GLB 200 poskytne 120 kW. Potvrzen je také dvoulitrový turbodiesel GLB 220 d se 140 kW nebo verze GLB 250 4Matic s benzinovým dvoulitrem se 165 kW, kombinovaným s osmistupňovou dvouspojkovou převodovkou a pohonem všech kol. Počítá se prý i s modelem od AMG.

Video se připravuje ...

Mercedes-Benz GLB se má světu oficiálně představit během léta. Výstavní premiéra se pak podle všeho uskuteční na zářijovém autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem. V nabídce trojcípé hvězdy bude už devátým SUV.

David Bureš
Diskuze (0)

Doporučujeme