Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes odhaluje detaily o novém GLB. Malé géčko chce být hlavně praktik

David Bureš
Diskuze (9)

Trojcípá hvězda pracuje na dalším SUV. Využije techniku třídy A a poskytne prostor až pro sedm cestujících.

SUV jsou dnes hitem, jen na českém trhu se jejich podíl na trhu za posledních pět let zdvojnásobil, a tak není divu, že automobilky neustále rozšiřují jejich nabídku. Platí to i pro Mercedes, který už dnes nabízí osm takových aut (GLA, GLC, GLC kupé, GLE, GLE kupé, GLS, G a EQC), chystá však další. Jmenuje se GLB a začne se prodávat ještě letos.

Sama automobilka jej nazývá jako „baby G,“ na slavný offroad ale odkazuje jen některými designérskými prvky. Ostatně sama automobilka přiznává, že terénní schopnosti nebudou nijak skvělé – zákazníci je zkrátka v této kategorii nevyžadují. Je to tedy typické SUV, které však chce sázet hlavně na praktičnost. Automobil totiž vznikl místo původně zamýšlené prodloužené varianty MPV třídy B. Takový model v nabídce Mercedesu zatím chyběl, je tu sice GLA, to je ale více stylové a tudíž méně prostorné než přímá konkurence.

Video se připravuje ...

GLB proto nabídne prostor až pro sedm cestujících. Výchozí pětimístná konfigurace pak nabídne zavazadelník o slušném objemu 560 litrů. Sedačky v druhé řadě bude možné posouvat v podélném směru až o 140 mm, dělené budou v poměru 40:20:40.

Základem GLB je platforma s pohonem předních kol MFA, převzatá z třídy A. Oproti ní má však nové SUV prodloužený rozvor o 100 mm (na celkových 2.829 mm). Délka činí 4.630 mm, díky čemuž má hodně blízko většímu GLC (4.654 mm).

S použitou architekturou bude souviset i nabídka motorů. Základem bude benzinová třináctistovka vyvinutá ve spolupráci s Renaultem. V základním modelu GLB 200 poskytne 120 kW. Potvrzen je také dvoulitrový turbodiesel GLB 220 d se 140 kW nebo verze GLB 250 4Matic s benzinovým dvoulitrem se 165 kW, kombinovaným s osmistupňovou dvouspojkovou převodovkou a pohonem všech kol. Počítá se prý i s modelem od AMG.

Vzhled již naznačil stejnojmenný koncept, prezentovaný na autosalonu v Šanghaji. To bude znamenat účelně navrženou karoserii a interiér navazující na trend uvedený v jiných konceptech Mercedesu. Uvnitř tak bude hrát prim digitální přístrojový štít.

Mercedes-Benz GLB se začne prodávat někdy před koncem roku. Z toho vyplývá, že světová premiéra sériové verze by se mohla odehrát na zářijovém autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem.

David Bureš
Diskuze (9)

Doporučujeme

Avatar - wakantanka
10. 5. 2019 08:12
Re: Celkem fajn, ale MB začíná experimentovat...
Mno pokiaľ si dobre pamätám, tak už predchádzajúca generácia A, CLA, GLA a B boli postavené na platforme, ktorú MB buď priamo nakupoval, alebo spoločne s Renaultom vyvinul. S platformou to začalo, motory prišli až o trochu neskôr. Je ale veľmi pravdepodobné, že si ju MB upravil pre svoje potreby.
Avatar - WinDiesel
10. 5. 2019 07:58
Re: Celkem fajn, ale MB začíná experimentovat...
je to takové trochu malinko hranatější i když ty hrany jsou zaoblené
kéž by Mercedes už konečně opustil "fluidní" design
no ale prodává se dobře takže rozhodne davová psychologie :no:

ale piána apod. se snad taky dobře prodávala
Avatar - WinDiesel
10. 5. 2019 07:55
Re: Celkem fajn, ale MB začíná experimentovat...
motory sdílejí ale o platformách silně pochybuji
a sdílení motorů omezili snad už jen na 1 benzín a 1 diesel
Avatar - xxc
9. 5. 2019 17:04
Re: Celkem fajn, ale MB začíná experimentovat...
Zadok vyzera pekne, nieco ako C5 Aircross :-)
Avatar - 3_diamanty
9. 5. 2019 14:20
Re: Celkem fajn, ale MB začíná experimentovat...
vyzera to s tym zadkom hodne prakticky https://img2.auto.cz/…ull/5661045_.jpg a zaroven aj podstatne viac chlapsky na rozdiel od ucupeneho a neprakticky stylizovaneho GLA-cka ... uz vacsie GLE sa mi paci svojim stylom ktory je sviezi elegantny ale zaroven auto posobi hodne prakticky ..... a zda sa ze aj GLB na tom bude u mna podobne ako GLE za co MB chvalim :yes:

PS: ten zadok je prave za mna najkrajsi :-) uplna pecka .. aj tie kusok hranatejsie blatniky dufam ze ostanu aj u seriovky ( zda sa ze ano ) ... :yes: