Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes má nové SUV. Jmenuje se GLB a zatím je to koncept

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (7)

Mercedes-Benz splnil svůj slib a autosalon v čínské Šanghaji se stal místem světové výstavní premiéry pro nové SUV, které se zde představuje pod označením Concept GLB.

Mercedes-Benz se v rámci své modelové ofenzívy snaží vyplnit skutečně každou mezeru ve své nabídce a Concept GLB má díky tomu představovat odpověď na otázku, zda je možné umístit další model mezi GLA a GLC.

Premiéru nového SUV na autosalonu v Šanghaji potvrdil Mercedes-Benz před několika týdny, ale o uvedení modelu s označením GLB se mluvilo již v roce 2014 a již tehdy bylo zmiňováno, že se jej dočkáme v roce 2019.

Mercedes-Benz Concept GLB na 17palcových kolech s rozvorem náprav 2829 mm, celkovou délkou 4634 mm, šířkou 1890 mm a výškou 1900 mm (včetně boxu na střeše) odpovídá tehdejším předpovědím svým designem inspirovaným třídou G a také konceptem Ener-G-Force z roku 2012. Na veřejnost má tedy působit jako skutečný off-road a ne jen jako hatchback nebo kombi s lehce zvýšenou světlou výškou, což platí například pro již zmiňované GLA.

Koncept má stát na platformě MFA1, což je architektura tvořící základ nové třídy A. Také proto má Concept GLB podobné rozvržení palubní desky s nejmodernějším infotainmentem MBUX.

Mnohem více pozornosti než palubní deska ovšem v interiéru přitahuje trojice řad sedadel, z nichž ta prostřední má opěradlo děleno v poměru 40:20:40, zatímco sedák je dělen v poměru 60:40. Druhou řadu sedadel lze pak navíc i posouvat v rozsahu 140 mm, z nichž 90 mm je směrem vpřed pro zvětšení objemu zavazadlového prostoru a 50 mm směrem vzad pro zajištění většího prostoru pro nohy cestujících na tomto sedadle.

Pro usnadnění přístupu do třetí řady sedadel je u druhé řady použita funkce Easy-Entry a díky ní se po zatažení za jedinou páku sklopí opěradlo vpřed a celé sedadlo se posune vpřed. Do druhé a třetí řady sedadel lze připevnit celkem čtyři dětské sedačky.

Mercedes-Benz Concept GLB je poháněn přeplňovaným zážehovým čtyřválcem M 260, poskytujícím z objemu 2,0 l nejvyšší výkon 165 kW (224 k) a točivý moment 350 N.m.

S motorem spolupracuje osmistupňová dvouspojková převodovka 8G-DCT a pohon všech kol 4MATIC, který nabízí jízdní režimy „Eco/Comfort“ s rozdělením točivého momentu mezi přední a zadní nápravu v poměru 80:20, „Sport“ s poměrem 70:30 a „Off-Road“ s poměrem 50:50.

Mercedes-Benz Concept GLB nemá zůstat pouhým výstavním exponátem, ale již v létě letošního roku má být odhalena podoba sériového modelu a jeho výstavní premiéra je plánována na podzimní autosalonu ve Frankfurtu nad Mohanem.

Zdroj: Daimler AG

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (7)

Doporučujeme

Avatar - donPedro
16. 4. 2019 09:01
Quo vadis M-B?
Made in SAPA Industries ltd., designed by TiTiŤou
16. 4. 2019 08:54
Šeredka...
...tak tohle na mě nefunguje a troufám si odhadnout, že prodeje budou v poměru podobné jako kdysi GLK/X1/Evoque. Tedy, že M-B s GLB bude tahat kvůli vzhledu za kratší konec.
Avatar - wakantanka
15. 4. 2019 18:24
Re: GLPecka
Ani by som nepovedal, že návrat ku GLK. To stálo pokiaľ sa nemýlim na platforme typu C, malo aj R6. Toto je istý derivát A triedy či B triedy so všetkými kladmi aj zápormi.
Avatar - Ada je zase tady
15. 4. 2019 18:09
Re: GLPecka
Ano, konečně hezké auto :yes:
15. 4. 2019 16:48
GLPecka
Moc pěkné. K mercedesu určitá krabicovost prostě patří. Zadní partie tedy opět poněkud na vodě, ale jinak má šmrnc. Trochu návrat k původnímu vynikajícímu GLK. :yes: