Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Mercedes-Maybach Pullman: V12 biturbo a délka 6,5 metru

David Bureš
Diskuze (0)
Vrcholná verze aktuální třídy S spojuje dvě slavná jména – Maybach a Pullman. Vůz slibuje maximální možnou míru luxusu.

Aktuální generace Mercedes-Benzu S má být nabízena celkem v sedmi karosářských verzích. Automobilka varianty postupně představuje, naposledy odhalila tu vrcholnou, nazvanou Mercedes-Maybach Pullman. Speciální model se světu poprvé představí na nadcházejícím autosalonu v Ženevě.

Pullman svým provedením navazuje na předchozí modely s tímto označením. Jedná se o vrcholnou prodlouženou verzi třídy S, která je v nejnovější generaci dlouhá 6.499 mm. Proti základní třídě S je Pullman o závratných 1.383 mm delší, výška 1.598 mm pak znamená, že je auto o 100 mm vyšší. Rozvor náprav Pullmanu činí působivých 4.418 mm.

Pod kapotou Pullmanu pracuje šestilitrový dvanáctiválec s dvojitým přeplňováním o výkonu 390 kW a točivém momentu 830 N.m. Stejný motor se objevil již v modelu Mercedes-Maybach S 600.

Pullman disponuje opravdu luxusní kabinou. Zadní sedadla jsou typu executive, jedná se o luxusní řešení s možností nastavení sklonu opěradel. Proti nim mohou být umístěny další dvě jednodušší sedačky, orientované proti směru jízdy. Zákazník si však může vůz objednat i bez těchto sedadel pro služebnictvo. Dozadu se má pak díky přebytku prostoru a rozměrným dveřím snadno nastupovat.

Zajímavostí prostoru pro cestující je obrazovka s úhlopříčkou 18,5 palce nebo tři analogové budíky zobrazující informace o teplotě uvnitř i venku, aktuální rychlosti a času. Při jízdě si pasažéři mohou vychutnávat muziku linoucí se z hudebního systému Burmester. Vedle jeho základní verze je k dispozici provedení s trojrozměrným zvukem.

Prostor pro pasažéry a šoféra diskrétně odděluje stěna, přičemž její skleněnou část je možné stáhnout dolů, případně je možné ji zprůhlednit, nebo naopak ztmavit.

První zákazníci si na vůz ještě nějakou chvilku počkají, první kusy zamíří k vlastníkům až na začátku roku 2016. Ceny Pullmanu budou začínat kolem částky 500.000 eur, což je při aktuální kurzu asi 13,9 milionu korun.

Pullman je pátou z celkem sedmi plánovaných verzí aktuální třídy S. Na trhu již je sedan, sedan s prodlouženým rozvorem, verze Maybach s dále prodlouženým rozvorem a kupé. Na trh by mělo dorazit ještě čtyřdveřové kupé a kabriolet.

David Bureš
Diskuze (0)